Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stichting Sywert Van Lienden maakte bijna negen ton winst

Stichting Sywert Van Lienden maakte bijna negen ton winst
16 nov 2021 om 16:40

DEN HAAG (ANP) – Stichting Hulptroepen Alliantie van initiatiefnemer Sywert van Lienden heet vorig jaar een winst van 896.507 euro in de boeken gezet. De stichting maakte de financiële gegevens over coronajaar 2020 bekend op de eigen website. De jaarrekening van de stichting is ook recent bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd.

Van Lienden en zijn partners maakten aan het begin van de coronacrisis met het ministerie van Volksgezondheid afspraken voor de aankoop van miljoenen mondkapjes, via de Stichting Hulptroepen Alliantie, waarbij ze zeiden “om niet” te werken. Maar dat bleek niet waar. De drie oprichters, naast Van Lienden ook Camille van Gestel en Bernd Damme hadden een bedrijf opgezet waarmee ze in het geheim wel winst boekten, uiteindelijk ruim 28 miljoen euro.

Van Lienden zelf heeft altijd benadrukt dat de stichting zonder winstoogmerk werkte. De Volkskrant onthulde onlangs dat de stichting toezeggingen over financiële transparantie en verantwoording van de eigen site had gehaald. De bijna negen ton die de stichting verdiende wordt aangehouden als werkkapitaal. “Als er sprake is van overtollig werkkapitaal kan dit aan aandeelhouder Stichting Hulptroepen Alliantie toekomen als reserve. Het bestuur daarvan zal vervolgens kijken hoe dit besteed gaat worden”, zo valt te lezen.

Verder meldt de stichting dat er voor het eigen vermogen dat eventueel nog resteert wanneer de activiteiten worden gestopt, een “passende maatschappelijke bestemming” wordt gezocht.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.