Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Philips keldert na vraag in VS om meer tests in slaapapneuzaak

Philips keldert na vraag in VS om meer tests in slaapapneuzaak
15 nov 2021 om 16:47

AMSTERDAM (ANP) – Het aandeel Philips heeft maandag op de beurs in Amsterdam ruim een tiende van zijn waarde verloren. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft het zorgtechnologieconcern om meer tests gevraagd rond de problemen met beademingsapparatuur voor thuisgebruik door apneupatiënten.

Het schuim dat in de apparaten zit om geluid te dempen kan gevaarlijk zijn. Niet alleen kan dat in kleine deeltjes breken, ook kan het bepaalde chemicaliën afgeven, bijvoorbeeld na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen. Philips begon in de Verenigde Staten al eerder met het repareren en vervangen van zijn apparaten tegen slaapapneu. In totaal gaat het om 3 miljoen tot 4 miljoen apparaten. Philips heeft in totaal 500 miljoen euro opzijgezet voor de kwestie. Dat bedrag staat los van het geld dat Philips mogelijk kwijt is aan rechtszaken.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde met een plus van 0,4 procent op 823,21 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 1091,92 punten. Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

Ahold

Ahold Delhaize was bij de grote fondsen de grootste winnaar met een plus van 3,5 procent. Het concern wil bol.com naar de beurs in Amsterdam brengen om de onlinewinkel verder te laten groeien.

Chipmachinemaker ASML kreeg hoog bezoek. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen ging samen met demissionair premier Mark Rutte langs. Ze gingen tijdens het bezoek het gesprek aan met topman Peter Wennink en andere managers van het bedrijf over de kansen en uitdagingen in de chipsector. ASML won 1,6 procent.

Shell

De aandacht ging ook uit naar Shell. Het olie- en gasconcern maakte bekend op papier volledig Britse te willen worden en daarom moet ook het hoofdkantoor naar Londen verhuizen. Volgens Shell moet de versimpeling van de structuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. Beleggers konden de aankondiging wel waarderen en zetten het aandeel 2,2 procent hoger.

Heineken steeg 1,1 procent. De bierbrouwer wil de volledige controle verwerven over zijn branchegenoten Distell en Namibia Breweries (NBL). Met de overnames, waarmee miljarden zijn gemoeid, wil Heineken de concurrentie met rivalen als Anheuser-Busch InBev en drankenfabrikant Diageo beter aan kunnen gaan.

De euro was 1,1423 dollar waard, tegen 1,1446 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 79,99 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 81,18 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.