Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: minder tegenwind voor ABN AMRO

Uitgelicht: minder tegenwind voor ABN AMRO
12 nov 2021 om 18:59

Het kan nog een lange tijd duren voordat de rente-inkomsten bij ABN AMRO weer stijgen, maar de tegenwind neemt af en het keerpunt lijkt nabij voor de geplaagde bank.

Dat stelden analisten deze week na de derdekwartaalcijfers van de bank. Erg enthousiast was het analistenrapport van Bank of America, dat zijn koersdoel fors optrok van 9,60 naar 13,70 euro.

Het aandeel ABN AMRO was overigens geen uitschieter afgelopen week. Het aandeel sloot de week af met een bescheiden winst van 0,5 procent. De bank bleef vorig jaar achter met zijn koers, maar werd dit jaar al 60 procent meer waard.

ABN AMRO boekte een meevallend kwartaalresultaat, vooral omdat er geen extra geld in de stroppenpot hoefde, omdat eerder in de coronacrisis genomen voorzieningen deels konden worden teruggestort. De bank ziet de bijdrage voor oninbare leningen dit jaar rond nul uitkomen.

Na jaren van dalingen lijken bovendien de rente-inkomsten te stabiliseren, omdat de negatieve rente kan worden doorberekend aan de klant. “De tegenwind is minder sterk”, meent Morgan Stanley. De rentebaten zijn nog goed voor bijna driekwart van de inkomsten van de bank.

Volgens UBS zullen de rentebaten pas over een aantal jaar weer gaan stijgen, omdat de zakenbank nog krimpt. Lagere marges op spaargeld kosten per kwartaal 20 miljoen euro en en de afbouw van de zakenbank nog eens zo’n 10 miljoen euro. Deze druk neemt af, maar tegelijk profiteert ABN AMRO nu van boeterentes uit versnelde aflossingen, en dat zal ook niet blijven voortduren, waarschuwen de analisten.

Net als bij ING stijgen intussen de inkomsten uit commissies en fees op betaalrekeningen en vermogensbeheer.

Verschillende analisten zien opwaarts potentieel voor het aandeel, omdat het dividend omhoog kan. Bovendien zal ABN AMRO zijn verwachting voor de risicokosten mogelijk verlagen en kunnen overnames voor verrassingen zorgen.

Een aandeleninkoop kan de winst per aandeel vergroten. Gesprekken met toezichthouders over zo’n aandeleninkoop verlopen volgens de bank constructief. Dit biedt zicht op een hoog dividendrendement, concludeert Bank of America. De helft van de winst geeft een dividendrendement van 5 procent bij de huidige koers. Een extra aandeleninkoop van 1,2 miljard euro keert nog eens 10 procent van de marktkapitalisatie uit. Kepler Cheuvreux ziet ruimte voor jaarlijks 1 miljard euro aan aandeleninkopen de komende drie jaren. Ook Berenberg ziet een kapitaaloverschot van 3 miljard euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Just Eat Takeaway.com

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.