Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ACM spreekt energiebedrijven aan die stopten met modelcontracten

ACM spreekt energiebedrijven aan die stopten met modelcontracten
12 nov 2021 om 16:03

DEN HAAG (ANP) – Meerdere energiebedrijven waren recent tijdelijk gestopt met het aanbieden van modelcontracten, een soort standaarddeals voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Dat mag niet, en daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze leveranciers hierop aangesproken. Inmiddels is het voor consumenten weer mogelijk om bij deze bedrijven zo’n contract af te sluiten.

De kwestie hangt samen met de sterk gestegen energieprijzen. Onlangs viel het kleinere energiebedrijf Welkom Energie om. De ongeveer 90.000 klanten zijn tijdelijk ondergebracht bij Eneco, die hen voor ten minste een maand een contract gaf op basis van de huidige hoge tarieven. Veel mensen gingen vervolgens zoeken naar mogelijkheden om voor de rest van het jaar nog niet van die hoge prijzen te hoeven betalen. Zo kwamen ze uit bij modelcontracten, waarvan de tarieven doorgaans maar twee keer per jaar wijzigen. Die leken door de bijzondere marktomstandigheden voordeliger dan andere contractvormen.

Verschillende energiebedrijven haalden hun modelcontracten echter tijdelijk uit de markt. Klanten die contact opnamen met een bedrijf om zo’n deal af te sluiten kregen bijvoorbeeld te horen dat het modelcontract “uitverkocht” was. Hierover waren verschillende meldingen binnengekomen bij de ACM, die vervolgens onderzoek deed en het nodig vond om op te treden. Welke partijen precies zijn aangesproken, wordt niet naar buiten gebracht.

De toezichthouder geeft aan dat een modelcontract niet altijd het voordeligste contract is. Maar energiebedrijven zijn sowieso verplicht om ze aan te bieden. Dat is om het voor consumenten makkelijker te maken om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Ook moeten energieleveranciers zorgen dat de tarieven van een modelcontract altijd op hun website te vinden zijn.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.