Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ArcelorMittal aan kop in rode AEX, Aegon zakt na cijfers

ArcelorMittal aan kop in rode AEX, Aegon zakt na cijfers
11 nov 2021 om 08:46

AMSTERDAM (ANP) – ArcelorMittal was donderdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index. Beleggers reageerden enthousiast op de resultaten van het staalconcern, dat afgelopen kwartaal de hoogste winst sinds 2008 boekte. Het kwartaalbericht van verzekeraar Aegon viel daarentegen in minder goede aarde. Ook de handelsupdates van laadpalenmaker Alfen en oliedienstverlener SBM Offshore konden beleggers niet bekoren.

ArcelorMittal (plus 4 procent) zag de omzet en winst stijgen in het derde kwartaal. Volgens topman Aditya Mittal werden de resultaten gesteund door de aanhoudende sterke stijging van de staalprijzen. Ook zijn de vooruitzichten volgens de topman positief. Het concern schroefde tevens zijn aandeleninkoopprogramma met 1 miljard dollar op.

Verzekeraar Aegon (min 1,4 procent) kampte afgelopen kwartaal met ongunstige sterftecijfers in de Verenigde Staten, die voor een deel het gevolg zijn van de coronapandemie. Volgens topman Lard Friese werd de verbetering van het resultaat in vrijwel alle bedrijfsonderdelen daardoor teniet gedaan.

SBM Offshore

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 811,18 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 1083,34 punten. Frankfurt bleef vrijwel vlak. Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent.

In de MidKap zakte SBM Offshore dik 3 procent na een verlaging van de omzetverwachting. De maritiem dienstverlener blijft last houden van de coronapandemie, waardoor zakenreizen van het personeel nog altijd moeilijker zijn. Ook kampt het bedrijf met verstoringen in de toeleveringsketen, hogere grondstofkosten en sluiting van scheepswerven door corona-uitbraken.

Alfen

Alfen verloor 1,7 procent. De energiespecialist boekte afgelopen kwartaal meer omzet dankzij de sterke vraag naar laadpalen voor elektrische auto’s. Wel waarschuwde het bedrijf voor aanhoudende uitdagingen in de toeleveringsketen.

In Frankfurt klom Delivery Hero 1 procent. De Duitse maaltijdbezorger zag de kwartaalomzet flink stijgen en werd positiever over de verwachtingen voor heel 2021. Tesla, dat ook een notering heeft op de Duitse beurs, steeg 4 procent. Topman Elon Musk heeft voor ongeveer 5 miljard dollar aan aandelen in zijn bedrijf verkocht. Dat deed hij nadat hij zijn volgers op Twitter had gevraagd of hij 10 procent van zijn aandelen in de fabrikant moest verkopen.

De euro was 1,1458 dollar waard, tegen 1,1523 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef ongewijzigd op 81,34 dollar. Brentolie kostte een fractie meer op 82,66 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.