Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Google verliest beroep tegen miljardenboete EU

Google verliest beroep tegen miljardenboete EU
10 nov 2021 om 12:29

Een Europees gerechtshof heeft een boete voor Google van 2,8 miljard dollar in een mededingingszaak grotendeels overeind gehouden nadat de Amerikaanse zoekmachine in beroep ging, waarmee de aanval van de EU op grote technologiebedrijven een nieuwe impuls krijgt.

Het algemene gerechtshof van de EU in Luxemburg ondersteunde woensdag een oordeel van de Europese mededingingsautoriteiten uit 2017, dat de zoekmachine de mededingingsregels had gebroken door gebruikers te leiden naar zijn eigen advertenties die winkels met elkaar vergelijken, ten kosten van concurrerende diensten.

Het gerechtshof concludeerde dat de aanpassingen die Google aan zijn zoekmachine deed om zijn eigen advertenties te bevoordelen geen efficiënties opleverden “die de negatieve effecten op mededinging zouden tegengaan.” Daarmee werd een belangrijk argument van Google terzijde geschoven.

Een kleine overwinning voor Google is dat volgens het hof niet is aangetoond door de mededingingsautoriteiten dat het gedrag van Google de concurrentie tussen zoekmachines heeft verstoord. Op de kleinere markt van zoekmachines voor winkelvergelijkingen was er wel een schadelijk effect. 

“De uitspraak van vandaag geeft de duidelijke boodschap dat het gedrag van Google onrechtmatig was en geeft de markt de nodige juridische duidelijkheid”, reageerde de Europese Commissie woensdag.

Google kan nog in beroep gaan bij de hoogste rechtbank, het Europese Hof van Justitie.

De Europese mededingingswaakhond heeft in totaal meer dan 9 miljard dollar aan boetes aan Google opgelegd  en heeft ook Apple en Facebook in het vizier.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.