AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Evergrande blijft in gebreke, faillissementsprocedure gestart

Evergrande blijft in gebreke, faillissementsprocedure gestart
10 nov 2021 om 18:58

HONGKONG (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese projectontwikkelaar China Evergrande Group is officieel in gebreke gebleven met een rentebetaling aan internationale investeerders. De Duitse schuldeiser DMSA (Deutsche MarktScreening Agentur) wil het concern daarom failliet laten verklaren. DMSA is een Duitse marktonderzoeker die zelf obligaties Evergrande houdt. Het roept ook andere betrokken investeerders op aan te sluiten bij de aanvraag.

Evergrande kampt met een schuldenlast van omgerekend ruim 260 miljard euro en verkeert al enige tijd op de rand van een faillissement. Vorige maand wist het bedrijf op het nippertje wanbetaling te voorkomen. Er wordt gevreesd dat het omvallen van Evergrande een domino-effect kan veroorzaken in de Chinese vastgoedwereld en daarbuiten. Verschillende andere Chinese vastgoedontwikkelaars misten de afgelopen tijd al deadlines voor het aflossen van schulden. De Chinese overheid en de centrale bank van het land hebben aangegeven ervoor te zullen zorgen dat eventuele faillissementen geen bedreiging vormen voor het hele financiële systeem.

Volgens DMSA kan Evergrande weggezet worden als wanbetaler. Kort voor het verstrijken van de aflossingsvrije periode kwamen geruchten naar buiten over vermeende rentebetalingen. DSMA onderkende toen al de wanbetaling en stelde in een studie dat het faillissement van Evergrande uiteindelijk zou kunnen leiden tot een "Great Reset", dat wil zeggen de definitieve ineenstorting van het financiële systeem.

Clausule

Om als schuldeiser het faillissement van het bedrijf te kunnen aanvragen, investeerde DMSA zelf in Evergrande-obligaties, Daarvan verliep de aflossingsvrije periode op 10 november. In totaal zou Evergrande circa 148 miljoen dollar aan rente hebben moeten betalen over drie obligaties. Bijzonder problematisch voor Evergrande is dat alle 23 uitstaande obligaties een zogeheten cross-default clausule hebben. "Dit betekent dat als één van deze obligaties in gebreke blijft, alle 23 uitstaande obligaties automatisch de status 'default' hebben", weet DMSA-analist Marco Metzler.

Om een faillissement vast te stellen, moet een insolventieaanvraag worden ingediend bij de rechtbank. Dit kan zowel door het bedrijf zelf als door een of meer schuldeisers van het bedrijf. En dat is precies wat nu staat te gebeuren. DMSA voert ook al gesprekken met andere investeerders en hoopt dat die zich bij de faillissementsaanvraag aansluiten.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!