Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Wolters Kluwer ziet groei versnellen

Uitgelicht: Wolters Kluwer ziet groei versnellen
5 nov 2021 om 19:30

Databedrijf Wolters Kluwer heeft afgelopen week een brevet van soliditeit afgegeven met een trading update die over de hele linie groei liet zien, waarbij ook de outlook nog eens werd aangescherpt.  

Beleggers lijken zich geen zorgen te hoeven maken over de houdbaarheid van de stijgende trend.

Hetgeen het bedrijf uit Alphen aan den Rijn over de eerste negen maanden liet zien, als altijd bij een trading update van de onderneming alleen met percentages omkleed, was bemoedigend en droeg de goedkeuring weg van menig analist: de omzet steeg op jaarbasis met 6 procent, de omzet die terugkeert, de zogeheten recurrente omzet en die goed is voor 81 procent van de totale groepsomzet, steeg autonoom met 5 procent.

De autonome omzetgroei bij divisie Legal & Regulatory kwam over de eerste negen maanden van dit jaar 4 procent hoger uit. Bij Tax & Accounting was sprake van een groei van 6 procent, bij Health van 9 procent en bij Governance, Risk & Compliance van 5 procent.

Het aangepaste operationeel resultaat van Wolters Kluwer steeg in de eerste drie kwartalen van 2021 met 14 procent tegen constante wisselkoersen en de vrije kasstroom zelfs met 30 procent.

Over de eerste zes maanden van dit jaar liep de omzet autonoom met 5 procent op en dat impliceert dat er zich in het derde kwartaal een zekere groeiversnelling aftekende. 

Wolters Kluwer gaf aan dat de zogeheten ‘non-recurring’, die resterende 19 procent van de groepsomzet, over de eerste negen maanden met 9 procent opliep. Over de eerste zes maanden kwam de autonome groei hiervoor uit op 4 procent. Non-recurring, dat is: omzet uit transacties, vallend onder de tak Governance, Risk & Compliance, en verder uit print en zogeheten ad hoc-verkopen.

Die divisie Governance, Risk & Compliance, in omzetomvang goed voor circa 24 procent van de groepsomzet en 29 procent van het groepsresultaat, liet een autonome groei van 5 procent zien tegen 2 procent over de eerste zes maanden van het jaar en dat is verreweg de sterkste groeistijging van het hele divisiecomplex, waarvan alleen Health het nog iets beter deed met een stijging van de autonome groei van 8 procent in de eerste zes maanden naar 9 procent tot en met september van dit jaar.

Zo bezien lijkt de vreugde over oplopende groei meer specifiek minder breed te worden gedragen dan wellicht op het eerste gezicht gedacht.

De analisten waren met de door Wolters Kluwer verhoogde outlook heel aardig in hun nopjes. Wolters Kluwer mikt voor dit jaar inmiddels op een vrije kasstroom van circa 975 miljoen euro tegen eerder een bandbreedte van 925 tot 975 miljoen euro. In 2020 was dit 907 miljoen euro.

De aangepaste winst per aandeel zal ten opzichte van de 3,13 euro in 2020, dit jaar met een laag dubbelcijferig percentage stijgen tegen een eerder verwacht hoog enkelvoudig percentage.

Voor heel 2021 rekent Wolters Kluwer wel nog altijd op een operationele winstmarge van ongeveer 25,0 procent en op een rendement op het geïnvesteerde kapitaal van rond de 12,5 procent. In 2020 was dit 12,3 procent.

Kepler Cheuvreux en Credit Suisse verhoogden na de kwartaalupdate hun respectievelijke koersdoelen voor het aandeel Wolters Kluwer. Kepler ging van 80,00 naar 93,00 euro, Credit Suisse van 106,00 naar 110,00 euro. Beiden verhoogden ook de taxaties.

Kepler liet het advies voor het aandeel Wolters Kluwer op Houden staan, Credit Suisse bleef bij Outperform. De Zwitserse zakenbank vermeldde nog wel even een oude risicofactor: hogere obligatierentes. Dat zit zo: de oplopende lange rente houdt verband met inflatieverwachtingen en die zijn inmiddels aan de maat. Renteverhogingen door de relevante centrale banken zijn inmiddels een kwestie van tijd. In dat geval wordt een defensief aandeel met een goed dividendrendement als Wolters Kluwer in zekere mate minder aantrekkelijk. Het alternatief, veilige obligaties, winnen dan aan populariteit, vooral onder grote beleggers.

Zakenbank Morgan Stanley was wat zuiniger dan genoemde twee banken. Het was een solide update van Wolters Kluwer, maar de aankondiging meer te investeren in groei voedde wat de Amerikanen betreft de verwachting dat er druk op de margegroei kan ontstaan. Morgan Stanley deed niets met het koersdoel van 104,00 euro en handhaafde het advies op Overwogen.

Het aandeel Wolters Kluwer steeg op weekbasis bijna 4 procent bij een slot van 94,20 euro vrijdag.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alibaba Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.