AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 3 november 2021 18:41

Wall Street wacht met kleine verliezen op Fed

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve in het rood met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 4.626,04 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 35.909,30 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 15.671,60 punten.

Inmiddels gaat alle aandacht uit naar het rentebesluit van de Fed. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting de start van de afbouw van het obligatie-inkoopprogramma ter waarde van 120 miljard dollar per maand aankondigen, maar de rente ongewijzigd laten ondanks de toenemende zorgen over de hoge inflatie.

De op het besluit volgende persconferentie van voorzitter Jerome Powell zal waarschijnlijk op de voet gevolgd worden door beleggers die antwoord hopen te krijgen op de vraag of de centrale bank de stijging van de consumentenprijzen aanpakt en hints geeft over toekomstige renteverhogingen. Powell zal waarschijnlijk herhalen dat de inflatie wordt veroorzaakt door knelpunten in de aanvoerketen die mettertijd zouden moeten afnemen.

Aandelen zijn de afgelopen weken gestegen, gesteund door sterke bedrijfswinsten die beleggers het vertrouwen hebben gegeven dat bedrijven een sterk herstel doormaken. De kwartaalcijfers hebben geholpen bij het wegnemen van de aanhoudende vrees dat problemen in de aanvoerketen en stijgende prijzen de winsten van bedrijven en de economische groei zouden drukken.  

Op macro-economisch vlak was er woensdag veel goed nieuws. Zo werd bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in oktober beduidend harder is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg in oktober volgens loonstrookjesverwerker ADP met 571.000. De markt rekende vooraf op een toename met 395.000 banen.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade sprak van solide cijfers. Volgens de analist zijn beleggers optimistisch dat de aantrekkende arbeidsmarkt en een sterk winstkwartaal hun portefeuilles alleen maar in waarde kunnen laten stijgen en "ze daarom niet aarzelen om aandelen te blijven kopen".

Twee inkoopmanagersindices voor de dienstensector gaven beleggers ook een duw in de rug. ISM rapporteerde een stijging van de inkoopmanagersindex van 61,9 naar 66,7, een nieuwe recordstand. Ook Markit, dat wat minder hoog wordt aangeslagen, toonde een stijging.

Bij Amerikaanse fabrieken zijn in september ook meer orders geplaatst, maar de stijging was minder sterk dan in de voorgaande maand. 

De euro/dollar noteerde op 1,1582. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1576 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1577 op de borden.

Olie werd woensdag tot 3,1 procent goedkoper, nadat uit de meest recente cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week zijn gestegen.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Lyft stijgt bijna 8,0 procent, na sterke kwartaalcijfers van het Amerikaanse taxi-app-bedrijf. De omzet steeg met 73 procent in het afgelopen kwartaal, en de CEO noemde die stijging "geweldig".

Autoverhuurbedrijf Avis Budget Group verloor ruim 17,0 procent. Dinsdag steeg het aandeel nog meer dan 100 procent door een zogeheten 'short squeeze', na sterke kwartaalcijfers. Het aandeel sloot 108 procent hoger op 357,13 dollar. Ook voorafgaand aan de cijfers was het aandeel al sterk gestegen. Inmiddels adviseren analisten te verkopen.

Facebook stopt met applicaties die gebruik maken van automatische gezichtsherkenning op foto's en video's op het sociale mediaplatform, na onthullingen van een klokkeluider over interne besluitvorming bij het bedrijf. Het aandeel Meta, de nieuwe naam van het bedrijf van Mark Zuckerberg, noteerde licht hoger.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt