Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chinese beurzen dalen na waarschuwing over economie

Chinese beurzen dalen na waarschuwing over economie
3 nov 2021 om 06:22

TOKIO (ANP) – De Chinese aandelenmarkten gingen woensdag omlaag. Beleggers waren niet bereid om risico’s te nemen nadat de Chinese premier Li Keqiang waarschuwde dat de op een na grootste economie ter wereld opnieuw kampt met “neerwaartse druk”. Ook het strikte coronabeleid dat de Chinezen hanteren doet de economie geen goed. In Beijing werd dinsdag op de twee luchthavens van de Chinese hoofdstad al ongeveer de helft van alle vluchten geannuleerd vanwege strengere lokale coronamaatregelen.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,6 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 1 procent. De Chinese economie is de afgelopen maanden onder druk komen te staan door de pogingen van de overheid om de groei in de vastgoedsector af te remmen. Daarbij kampte het land in oktober ook met stroomtekorten die ook de industriële productie raakte. Premier Li pleitte wel voor een mogelijke verlaging van de belastingen en heffingen voor bedrijven, om met name kleine en middelgrote bedrijven in het land te ontzien.

Ondanks de neerwaartse druk op de economie is de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector in oktober wel toegenomen ten opzichte van een maand eerder, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoekers Caixin en Markit. Eerder bleek uit gegevens van de Chinese overheid dat het groeitempo in de dienstensector afgelopen maand is afgenomen.

De beurshandel in de Aziatische regio verliep verder relatief rustig aangezien de financiële markten in Tokio gesloten bleven vanwege een feestdag in Japan. Ook werd uitgekeken naar de uitkomsten van de belangrijke beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed), die later op de dag naar buiten komen. Kenners verwachten dat de Fed zal aangeven wanneer de centrale bank precies zal beginnen met de afbouw van de coronasteun voor de grootste economie ter wereld. De Kospi in Seoul zakte 1,2 procent. De Zuid-Koreaanse mobiele betalingsapp Kakao Pay beleefde een succesvol beursdebuut en verdubbelde in waarde.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.