AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 1 november 2021 07:04

Europese beurzen openen hoger

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Amazon.com, Apple Inc., FR40, NXP, PORT20, Signify,

De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet.

IG voorziet een openingswinst van 65 punten voor de Duitse DAX, een plus van 40 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 14 punten voor de Britse FTSE 100.

Een duwtje in rug krijgen de markten wellicht van een bericht van zaterdagavond.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de heffingen op de import van staal en aluminium door de VS.

Gina Raimondo, de Amerikaanse minister voor Handel, zei dat de importheffingen van kracht blijven, maar dat een bepaalde hoeveelheid aluminium en staal heffingsvrij zal mogen worden geïmporteerd.

In ruil zal de EU bepaalde importheffingen voor Amerikaanse producten verlagen.

Raimondo hoopt zo de druk op de wereldwijde aanvoerketen wat weg te nemen.

De Europese beurzen zijn vrijdag verdeeld gesloten.

Europese aandelenmarkten stonden vrijdag onder druk na tegenvallende resultaten van Amerikaanse zwaargewichten als Apple en Amazon.com. Tegenvallende economische groeicijfers uit de eurozone drukten tevens op het sentiment.

De Duitse economie is in het derde kwartaal op kwartaal- en jaarbasis gegroeid met respectievelijk 1,8 procent en 2,5 procent, wat minder was dan verwacht. Analisten merkten op dat de groei in Duitsland lijkt te vertragen, omdat het geen gelijke tred houdt met die van Frankrijk en 1 procent onder het pre-pandemische niveau noteert.

De groei van de Franse economie is in het derde kwartaal verder versneld van 1,2 procent in het tweede kwartaal naar 3,0 procent in het derde kwartaal. De Franse consumentenprijzen zijn in oktober harder gestegen dan een maand eerder en noteerde op 2,6 procent op jaarbasis.

De economische groei in de eurozone noteerde in het derde kwartaal op 2,2 procent op kwartaalbasis, wat vrijwel gelijk was aan het tweede kwartaal. Op jaarbasis groeide de economie met 3,7 procent. De inflatie bedroeg 4,1 procent, tegen 3,4 procent in september.

"Terwijl we het einde van de week en de maand ingaan, zien we een lichte terugval, nadat zowel Amazon als Apple met hun resultaten achterbleven bij de verwachtingen, waarbij ze de schuld gaven aan de hogere kosten en verstoringen in de toeleveringsketen", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Bedrijfsnieuws

De resultaten van EssilorLuxottica zitten na de impact van de coronacrisis weer flink in de lift en de outlook voor 2021 ging omhoog. Het aandeel won 3,5 procent en ging daarmee aan kop in Parijs.

Worldline sloot de rij in de CAC 40 met een verlies van ruim 3,5 procent.

In Frankfurt was HelloFresh de grootste daler, met een verlies van zo'n 4 procent. MTU Aero Engines ging aan kop met een plus van ruim 2,5 procent. Daimler zat er goed bij met een plus van ruim 2 procent.

Daimler heeft in het derde kwartaal van dit jaar meer winst geboekt, ondanks een tekort aan halfgeleiders, dat op de productie en de verkoop drukte.

Het aandeel Signify daalde in Amsterdam met ruim 5 procent in koers na een tegenvallende cijferrapportage. Daarop verlaagde Degroof Petercam het koersdoel van 46,00 naar 44,00 euro.

Euro STOXX 50          4.250,56 (+0,4%)
STOXX Europe 600       475,51 (+0,1%)
DAX                    15.688,77 (-0,1%)
CAC 40                 6.830,34 (+0,4%)
FTSE 100               7.237,57 (-0,2%)
SMI                    12.108,17 (-0,4%)
AEX                    810,91 (-0,2%)
BEL 20                 4.278,48 (-0,1%)
FTSE MIB               26.875,96 (-0,1%)
IBEX 35                9.057,70 (+0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag ook al hoger gesloten.

De Amerikaanse aandelenmarkten stonden vrijdag gedurende het grootste deel van de handelsdag licht onder druk, nadat uit de kwartaalverslagen van Amazon.com en Apple bleek dat problemen in de toeleveringsketen en de krappe arbeidsmarkt zelfs de grootste bedrijven treffen. Tegen het einde van de handelsdag herstelde de markt echter.

Beleggers kijken bij bedrijfscijfers nauwgezet naar signalen dat de meer dan verwachte inflatie en vertragingen in verzendingen en de logistiek op de winsten wegen. Apple zei dat verstoringen in de toeleveringsketen de productie van iPhones en andere producten belemmeren en voor grotere uitdagingen zullen zorgen tijdens het winkelseizoen voor de feestdagen. Ook Amazon klaagde over de effecten van een krappe arbeidsmarkt en verstoringen in de toeleveringsketen.

"Omdat dit twee grote namen zijn, is sprake van een kwetsbare markt", zei marktanalist Skovgaard Andersen van Danske Bank Wealth Management. "Hoewel beleggers al maanden op de hoogte zijn van problemen met de toeleveringsketen en inflatie, is het de vraag of dit een probleem zal blijven. We kopen geen aandelen op basis van wat er op dit moment gebeurt. We kopen op basis van wat in de toekomst gaat gebeuren", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat Amerikaanse inkomens in september op maandbasis zijn gedaald met 1,0 procent, terwijl de bestedingen met 0,6 procent opliepen. De PCE kernprijsindex steeg in september op maandbasis 0,2 procent, na een plus van 0,3 procent in augustus. Op jaarbasis noteerde index 3,6 procent hoger, gelijk aan de plus in augustus.

De groei van de economische activiteit in de regio Chicago is in oktober in een versnelling geraakt. De index steeg van 64,7 naar 68,4.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in oktober gedaald. De index daalde van 72,8 eind september tot 71,7.

Een decemberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 0,9 procent, ofwel 0,76 dollar, hoger op 83,57 dollar op de New York Mercantile Exchange. De olieprijs sloot op maandbasis 11,0 procent hoger.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen een tweetal inkoopmanagersindices van oktober en de bouwuitgaven in september.

Bedrijfsnieuws

Chevron heeft het verlies in het derde kwartaal van vorig jaar weten om te buigen in winst in dezelfde periode dit jaar, dankzij de hogere olie- en gasprijzen. De winst en omzet waren ook boven verwachting. Het aandeel steeg ruim 1,5 procent.

Exxon Mobil heeft in het derde kwartaal kunnen profiteren van een sterkere vraag en kostenbesparingen, en schreef daardoor weer zwarte cijfers. Ook presenteerde het een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 10 miljard dollar. Het aandeel won circa 0,5 procent.

Farmaceut Abbvie verhoogde de outlook na een sterk kwartaal en gaat vrijdag een 3 procent hogere opening tegemoet. Colgate-Palmolive behaalde beter dan verwachte resultaten maar waarschuwde ook voor de aanhoudende onzekerheid rond de problemen in de aanvoerketen en de coronapandemie. Het aandeel noteerde ongeveer 4,5 procent hoger.

Sectorgenoot Gilead Sciences heeft na een sterk derde kwartaal de outlook voor het hele boekjaar eveneens verhoogd. Het farmabedrijf profiteert van het medicijn Veklury, ook wel bekend als remdesivir, dat wordt gebruikt als behandeling tegen het coronavirus. Het aandeel daalde bijna 4,0 procent.

Apple heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een minder hoge omzet behaald en minder iPhones verkocht dan verwacht, onder meer vanwege de impact van de problemen in de aanvoerketen. CFO Luca Maestri waarschuwde dat de meeste productcategorieën in het huidige kwartaal last zullen hebben van de verstoringen. In het afgelopen kwartaal kwam de omzet hierdoor 6 miljard dollar lager uit, en dat zal in het lopende kwartaal vermoedelijk meer zijn. In de nabeurshandel donderdag verloor Apple 4 procent. Het aandeel verloor bijna 2,0 procent.

Amazon.com heeft in het derde kwartaal de winst harder zien afnemen dan verwacht. De e-commercereus gaf daarbij een zwakke outlook voor het huidige kwartaal door aanhoudende problemen in de aanvoerketen en krapte op de arbeidsmarkt in de VS. In het vierde kwartaal zal het bedrijf daardoor miljarden extra aan kosten maken. Het aandeel daalde donderdag in de nabeurshandel ruim 4 procent. Het aandeel noteerde circa 2,8 procent lager.

Starbucks is zijn gebroken boekjaar sterk geëindigd, met een recordomzet, maar die was wel nipt onder verwachting. Ook de vergelijkbare omzet, voor de markt een belangrijke indicator, was minder sterk dan verwacht. De koffieketen kondigde donderdag verder een driejarig aandeleninkoopprogramma aan van in totaal 20 miljard dollar. Het aandeel daalde bijna 7,0 procent.

S&P 500 index              4.605,38 (+0,2%)
Dow Jones index            35.819,56 (+0,3%)
Nasdaq Composite           15.498,39 (+0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, na cijfers van Markit die op een groeiversnelling in de Japanse industrie en weer groei in de Chinese industrie wezen.

Nikkei 225                     29.660,01 (+2,7%)
Shanghai Composite      3.549,14 (+0,1%)
Hang Seng                    25.133,69 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1559. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1558 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1556 op de borden.

USD/JPY Yen  114,21
EUR/USD Euro  1,1559
EUR/JPY Yen   132,02

MACRO-AGENDA:
00:30 Inkoopmanagersindex industrie - Oktober def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - Oktober (Chi)
08:00 Detailhandelsverkopen - September (Dld)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Oktober (NL)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Oktober def. (VK)
14:45 Inkoopmanagersindex industrie Markit - Oktober def. (VS)
15:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Oktober (VS)
15:00 Bouwuitgaven - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
21:00 NXP Semiconductors - Cijfers derde kwartaal (NL)


De koers van het aandeel Amazon.com noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Apple Inc. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel FR40 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NXP noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Signify noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 31, 2023

AEX “Stuwende Stieren” – 31jan23

januari 31, 2023

Belangrijke beursweek met Fed en ECB

januari 31, 2023

Grootste stijger AEX: ASM International (ASMI)

januari 31, 2023

KPN en UBS zijn content | 31 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille

31 jan 09:04 Bas Heijink

Chinese aandelen de lucht in?

30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel