Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger de dag uit

Europese beurzen hoger de dag uit
1 nov 2021 om 18:34

De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten. De brede STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 478.87 punten. De Duitse DAX won 0,8 procent tot 15.806,29 punten. De Franse CAC 40 klom 0,9 procent tot 6.893,29 punten. De Britse FTSE steeg 0,7 procent naar 7.288,62 punten.

“Het is een positieve start van de week en maand geworden voor de beurzen in Europa, waarbij het momentum na de recordstanden op Wall Street vrijdagavond, aanhield”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Wall Street sloot de beste beursmaand af in bijna een jaar na sterke bedrijfscijfers die opluchting gaven over de impact van hoge inflatie door verstoorde aanvoerketens en hoge energieprijzen.

Hewson wees vooral op de Britse FTSE 100, die richting een niveau van 7.300 punten kwam en daarmee op de hoogste stand koerste sinds twintig maanden.

Beleggers konden volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx nog even wat energie sparen voor de drukte die later deze week volgt. De aandacht van beleggers gaat volgens hem deze week vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. “Beleggers zullen uiteraard ook benieuwd zijn of de Fed iets zal zeggen over de stijgende prijzen. De inflatie heeft een dertigjarig hoogtepunt bereikt, terwijl het herstel van de economie niet zo vlot verloopt als gehoopt”, aldus Blekemolen.

Economisch nieuws was er over de industrie, met inkoopmanagersindexen voor oktober voor diverse landen. De inkoopdata wijzen voor de Japanse, Nederlandse en Britse industrie op een groeiversnelling, terwijl de Chinese industrie inmiddels ook weer groeit.

“Er was in de Nederlandse industrie aan het begin van het vierde kwartaal wederom sprake van een aanzienlijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden”, schreef Markit maandag.

“De Nederlandse score is een van de hoogste ter wereld, wat erop duidt dat Nederlandse bedrijven vooralsnog de groeivertraging van de mondiale industrie weten te ontlopen”, concludeerde econoom Albert Jan Swart van ABN AMRO. “Ondernemers maken zich natuurlijk wel zorgen om de aanhoudende ontregeling van toeleveringsketens en de recordlange levertijden. Inkopers sparen kosten noch moeite om voldoende materialen in te kopen zodat de fabrieken kunnen blijven draaien.”

Dinsdag verschijnen inkoopmanagersindexen voor de eurozone en lidstaten als Duitsland en Frankrijk.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in september onverwacht gedaald, zo bleek bovendien. Later op de dag bleek uit cijfers van Markit en ISM dat de economische activiteit in de Amerikaanse industrie verder vertraagde.
 
Olie noteerde hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het groen op 84,20 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 84,63 dollar per vat werd betaald, een plus van 1,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1592. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1558 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Barclays verloor 0,7 procent in Londen. Topman Jes Staley treedt terug voorafgaand aan een rapport van Britse financiële toezichthouders over zijn banden met Jeffrey Epstein, een veroordeelde zedendelinquent die seks met minderjarige vrouwen aanbod aan rijke en machtige vrienden.

Andere banken waren in trek. ING won 2,1 procent, het Spaanse BBVA steeg 3,6 procent en BNP Paribas 3,1 procent. Daarmee was de Franse bank koploper in Parijs.

Siemens Healthineers won in Frankfurt 2,7 procent en BT Group won 4,4 procent in Londen.

Unibail-Rodamco-Westfield gaat samen met AXA IM aan de slag met het Parijse project Triangle Tower. Dit maakte het vastgoedfonds maandag voorbeurs bekend zonder financiële details te geven. Het aandeel werd 0,7 procent meer waard.

Ryanair heeft in het afgelopen half jaar het aantal vervoerde passagiers ruimschoots zien verdubbelen, maar boekte onder de streep nog wel rode cijfers. Het aandeel steeg 0,7 procent.

Saudi Aramco Oil Company heeft in het derde kwartaal een nettowinst van 30,4 miljard dollar behaald. Dit bleek zondag uit cijfers van de oliereus.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen licht hoger. De S&P 500 steeg 0,2 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.