NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM maandag, 1 november 2021 11:09

Beursupdate: AEX begint november vooralsnog goed

In dit artikel vind u onder andere informatie over: ADYEN, AIR FRANCE-KLM, ASML HOLDING NV, BASIC-FIT, BESI, EUROCOMMERCIAL, FORFARMERS, HEIJMANS, ING GROEP, PHARMING, PROSUS, UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD,

De Amsterdamse beurs heeft maandag de wind flink in de rug, met verschillende aandelen in de AEX die meer dan 2 procent winnen.

De AEX noteerde rond de klok van 11 uur 0,2 procent hoger op 812,86 punten.

Het is vooralsnog een rustige ochtend. Het meest in het oog springen de inkoopmanagersindices, terwijl de bedrijfsagenda leeg is.

De inkoopdata wijzen voor de Japanse, Nederlandse en Britse industrie op een groeiversnelling, terwijl de Chinese industrie inmiddels ook weer groeit.

"Er was in de Nederlandse industrie aan het begin van het vierde kwartaal wederom sprake van een aanzienlijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden", schreef Markit maandag.

"De Nederlandse score is een van de hoogste ter wereld, wat erop duidt dat Nederlandse bedrijven vooralsnog de groeivertraging van de mondiale industrie weten te ontlopen", concludeerde econoom Albert Jan Swart van ABN AMRO. "Ondernemers maken zich natuurlijk wel zorgen om de aanhoudende ontregeling van toeleveringsketens en de recordlange levertijden. Inkopers sparen kosten noch moeite om voldoende materialen in te kopen zodat de fabrieken kunnen blijven draaien."

De euro/dollar noteert maandag op 1,1569. ING verwacht dat de dollar zal blijven stijgen in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond.

Op vrijdag steeg de greenback ook al, wat samenviel met nieuws over een stijging van de arbeidskosten op kwartaalbasis in de Verenigde Staten, "wat zonder twijfel bepaalde kernbeleidsmakers bij de Federal Open Market Committee ongerust zal maken", aldus ING. "Dit verstevigt het argument voor een overtuigde aankondiging van tapering door de Fed aanstaande woensdag."

Olie wordt maandag tot een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX is Unibail-Rodamco-Westfield de koploper met een koerswinst van 3,3 procent. ArcelorMittal wint 2,4 procent en Signify, vrijdag nog de gebeten hond na cijfers, stijgt maandag 1,6 procent. ING wordt 2,3 procent duurder.

Techaandelen hebben het lastiger. De halfgeleiderspecialisten ASML en Besi dalen 0,7 en 2,7 procent en Prosus en Adyen worden 0,4 en 1,4 procent goedkoper.

In de AMX is Air France-KLM de uitblinker met een koerswinst van 4,3 procent. Ryanair heeft in het afgelopen half jaar het aantal vervoerde passagiers ruimschoots zien verdubbelen en dit leidde tot een omzetstijging van 83 procent naar 2,15 miljard euro. De bezettingsgraad steeg met 7 procentpunt naar 79 procent. 

Ondanks de aantrekkende marktomstandigheden boekte de maatschappij nog wel een nettoverlies van 48 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg het verlies evenwel nog 411 miljoen euro. 

Verder stijgt Basic-Fit na een koersdoelverhoging door RBC met 3,5 procent en herstelt AMG deels van de verliezen van vorige week. AMG wint 2,3 procent.

De grootste dalers zijn sectorgenoten WDP en Eurocommercial Properties met 1,3 en 2,9 procent.

Bij de smallcaps valt Pharming op met een winst van 5,4 procent. Heijmans stijgt 2,7 procent en BAM 2,6 procent. ForFarmers is de grootste daler met een verlies van 1.2 procent.


De koers van het aandeel ADYEN noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel AIR FRANCE-KLM noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel ASML HOLDING NV noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel BASIC-FIT noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel BESI noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel EUROCOMMERCIAL noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel ING GROEP noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PHARMING noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PROSUS noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico