Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen openen lager

Europese beurzen openen lager
29 okt 2021 om 07:01

De Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet, waarbij er veel aandacht zal zijn voor groei- en inflatiedata uit de eurozone en de PCE-kerninflatie uit de VS. Die laatste is een belangrijke graadmeter voor de Federal Reserve.

IG voorziet voor vrijdag een openingsverlies van 50 punten voor de Duitse DAX, een min van 12 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 13 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld geëindigd. De handelsdag stond in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Conform verwachting handhaafde de ECB het monetaire beleid.

Ondanks de nadruk die voorzitter Christine Lagarde legde op ‘inflatie, inflatie, inflatie’ in haar persconferentie, slaagde ze er volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe niet in om een eerder dan verwachte renteverhoging uit de hoofden te praten van beleggers.

De markten mikten voorafgaand aan het rentebesluit op renteverhogingen van in totaal 20 basispunten tegen het eind van 2022. Lagarde benadrukte donderdag dat de huidige inflatiedata niet voldoende zijn om de ECB te dwingen om het monetaire beleid te verkrappen en gaf aan dat de door de markten verwachte renteverhogingen niet in lijn zijn met de guidance van de ECB.

“Hoewel de ECB [opnieuw] communiceerde dat de hoge inflatie tijdelijk is en de marktverwachting van renteverhogingen te agressief, was die communicatie vandaag niet voldoende om valuta- en obligatiehandelaren te overtuigen”, meent Sammani.

De Duitse tienjaarsrente steeg donderdag na het rentebesluit en de euro won flink ten opzichte van de dollar.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING was het opvallend dat Lagarde, al dan niet per ongeluk, aangaf dat het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) naar verwachting zoals gepland in maart 2022 eindigt.

Al met al lijkt de ECB volgens Brzeski geen haast te hebben om het monetaire beleid te verkrappen. ING verwacht dat de rente pas in de tweede helft van 2023 wordt verhoogd.

Op macro-economisch vlak was er donderdag, ook in het kader van het monetaire beleid van de ECB, aandacht voor Duitse inflatiecijfers. De consumentenprijzen stegen in oktober met 4,5 procent op jaarbasis, bleek uit voorlopige data. Er was een inflatieniveau van 4,4 procent, na 4,1 procent in september.

Vrijdag verschijnen inflatie- en groeidata uit de eurozone en Frankrijk. Voor de inflatie in de eurozone wordt gerekend op een toename van 3,4 procent in september naar 3,7 procent in oktober.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal goed geprofiteerd van de hogere olie- en gasprijzen met een verviervoudiging van de winst, wat nog achterbleef bij wat analisten hadden verwacht. Ook meldde inmiddels de activistische aandeelhouder Daniel Loeb zich bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Hij stuurt aan op een opsplitsing van het bedrijf. Het aandeel verloor 3 procent in Londen. BP daalde ruim 1,5 procent.

Sectorgenoot TotalEnergies heeft in het derde kwartaal de winst stevig zien stijgen, zoals ook verwacht. Toch verloor het aandeel in Parijs bijna een procent.

Brouwer AB InBev presteerde in het derde kwartaal op vrijwel alle fronten beter dan analisten hadden verwacht. Ook verhoogde de brouwer de outlook en zei aandeelhouder Altria geen plannen te hebben om het belang in InBev te verkopen. Dit werd beloond met een koerswinst van meer dan 10 procent in Brussel.
 
Volkswagen heeft donderdag de outlook voor dit jaar gehandhaafd, nadat de operationele winst en omzet in het derde kwartaal daalden door een tekort aan halfgeleiders. Het aandeel daalde bijna 4 procent in Frankfurt.

Unibail-Rodamco-Westfield heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de huurinkomsten zien dalen als gevolg van verschillende coronabeperkingen. Het aandeel daalde meer dan 8 procent en was daarmee de grootste daler in de CAC 40.

Sanofi heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst geboekt en verhoogde zijn verwachting voor het jaar. Het aandeel steeg licht.

Aandelen van chipproducenten deden donderdag goede zaken. Infineon was een van de sterkhouders in de DAX met een plus van ruim 2 procent, STMicroelectronics won als koploper in Parijs zelfs 6 procent en Besi en ASMI stegen zo’n 2 tot 3 procent in Amsterdam.

Euro STOXX 50         4.228,81 (+0,2%)
STOXX Europe 600        475,16 (+0,2%)
DAX                  15.696,33 (-0,1%)
CAC 40                6.804,22 (+0,8%)
FTSE 100              7.249,47 (-0,1%)
SMI                  12.153,10 (+0,5%)
AEX                     812,23 (-0,4%)
BEL 20                4.283,81 (+1,7%)
FTSE MIB             26.890,35 (+0,3%)
IBEX 35               9.025,80 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag lager. Beleggers kunnen aan de slag met de kwartaalcijfers van Apple en Amazon die donderdag nabeurs verschenen. Beide stelden teleur en waarschuwden voor de impact van de wereldwijde problemen in de aanvoerketen.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag geëindigd met nieuwe records voor de S&P 500 en Nasdaq.

Vooralsnog lijken beleggers gerustgesteld door de resultaten die bedrijven laten zien, waarmee duidelijk wordt dat ze in staat zijn om de problemen in de aanvoerketen maar ook de hoge inflatie en economische groeivertragingen op te vangen.

“De winstgroei is erg sterk”, concludeerde marktanalist Kiran Ganesh van UBS Global Wealth Management, eraan toevoegend dat de markt ook steun haalt uit de trage vooruitgang in Washington wat wetgeving betreft om de belasting op bedrijven en vermogende particulieren te verhogen.

Het belangrijkste macro-nieuws van de dag waren Amerikaanse groeicijfers. Het bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal op jaarbasis met 2,0 procent, terwijl de markt rekende op een groei van 2,8 procent. In het tweede kwartaal groeide de economie in de Verenigde Staten nog met 6,7 procent.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade kampt de Amerikaanse economie momenteel met verschillende uitdagingen, waarvan de problemen in de aanvoerketen een van de voornaamste is.

De bottlenecks zijn volgens Aslam ontstaan door het rappe economische herstel in de eerste helft van 2021, toen coronalockdowns werden versoepeld en uitgebreide vaccinatieprogramma’s hielpen om het virus in te dammen. Daarnaast is het lastig voor bedrijven om vacatures op te vullen vanwege een gebrek aan arbeidskrachten.

Ondertussen noteert de inflatie in de VS op het hoogste niveau in 30 jaar. Vrijdag verschijnt de voor de Federal Reserve PCE-inflatie. De kerninflatie zou in september zijn uitgekomen op 3,7 procent, van 3,6 procent in augustus.

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week opnieuw is gedaald. Het aantal nieuwe aanvragen daalde met 10.000 tot 281.000, terwijl de markt rekenden op 289.000 nieuwe aanvragen.

De olieprijs is donderdag na een volatiele dag alsnog licht gestegen. Bij een settlement van 82,81 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,2 procent duurder. Iran meldde woensdag dat het volgende maand weer gaat onderhandelen over een atoomakkoord. Als er een deal wordt gesloten, komt er meer Iraanse olie op de markt.

“Het ultieme doel van de gesprekken is dat het nucleaire akkoord uit 2015 volledig wordt hersteld, wat waarschijnlijk ook betekent dat de Amerikaanse sancties op Iran worden opgeheven. Hoe de gesprekken zich ontwikkelen is bepalend voor de olie-outlook in 2022”, denkt analist Warren Patterson van ING.

Bedrijfsnieuws

Facebook verandert zijn naam in Meta. Dit heeft oprichter en CEO Mark Zuckerberg donderdag aangekondigd. De naamsverandering reflecteert de groeikansen van het bedrijf buiten de traditionele social media activiteiten. Facebook, of Meta, wil zich de komende jaren richten op de metaverse, een gedeelde online wereld waarin mensen kunnen praten, werken en gamen. Vanaf 1 december gaan aandelen van het voormalige Facebook handelen onder het tickersymbool MVRS. Volgens analisten van Bank of America biedt de metaverse kansen maar zal het jaren duren voor Meta er de vruchten van kan plukken. Aandelen Facebook sloten donderdag 1,5 procent hoger.

Hewlett Packard Enterprise is optimistisch over het aanstaande boekjaar. Dit meldde het IT-bedrijf uit Houston donderdag tijdens een analistenbijeenkomst. Voor boekjaar 2022 rekent HPE op een aangepaste winst van 1,96 tot 2,10 dollar, waar analisten geraadpleegd door FactSet rekenen op 1,97 dollar. Verder werd de omzetverwachting op de middellange termijn verhoogd en gaat HPE voor zeker 500 miljoen dollar aan aandelen terugkopen. Het aandeel Hewlett Packard Enterprise steeg donderdag 1,3 procent.

Caterpillar heeft in het derde kwartaal van 2021 hogere resultaten behaald, waarbij de winst ruimschoots verdubbelde en de omzet met 25 procent steeg. Het aandeel sloot 4,1 procent hoger.

Comcast behaalde in het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst. Het concern profiteerde van een sterke omzetgroei bij zijn NBCUniversal-divisie door de terugkeer van bezoekers naar zijn themaparken en had succes met zijn streaming mediaplatforms. Het aandeel daalde echter 1,0 procent.

eBay sloot donderdag 6,8 procent lager, nadat het Amerikaanse online veilinghuis woensdagavond over het afgelopen kwartaal een lagere nettowinst rapporteerde ondanks een hogere omzet. Wel presteerde eBay beter dan verwacht, maar de vooruitzichten stelden de markt teleur.

Ford steeg 9,0 procent. De Amerikaanse autofabrikant stelde het afgelopen kwartaal qua winst-ontwikkeling teleur, maar onderliggend was het resultaat beter. Daarbij verhoogde Ford de outlook voor het hele boekjaar.

Mastercard heeft in het derde kwartaal fors meer omzet en winst geboekt dankzij een toenemende bestedingsdrift bij klanten in combinatie met een belastingvoordeel. Het aandeel verloor toch 0,7 procent.

Merck behaalde in het derde kwartaal beter dan verwachte resultaten. Verder meldde het farmabedrijf dat het de productie van zijn veelbelovende coronapil in 2022 gaat verdubbelen naar zeker 20 miljoen kuren. Het aandeel steeg 6,2 procent.

Aandelen van Yum Brands stegen 0,4 procent, hoewel de uitbater van KFC en Taco Bell restaurants donderdag met beter dan verwachte resultaten kwam.

S&P 500 index               4.596,42 (+1,0%)
Dow Jones index            35.730,48 (+0,7%)
Nasdaq Composite           15.448,12 (+1,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld.

Nikkei 225            28.838,90 (+0,1%)
Shanghai Composite     3.523,94 (+0,2%)
Hang Seng              25.441,42 (-0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1665. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,1681.

USD/JPY Yen   113,61
EUR/USD Euro  1,1665
EUR/JPY Yen   132,53

MACRO-AGENDA:
00:30 Werkloosheid – September (Jap)
00:50 Detailhandelsverkopen – September (Jap)
06:30 Omzet detailhandel – September (NL)
06:30 Producentenprijzen – September (NL)
07:30 Economische groei – Derde kwartaal vlpg. (Fra)
08:00 Economisch groei – Derde kwartaal vlpg. (Dld)
08:45 Inflatie – Oktober vlpg. (Fra)
11:00 Inflatie – Oktober vlpg. (eur)
11:00 Economisch groei – Derde kwartaal vlpg. (eur)
14:30 Persoonlijke inkomens, bestedingen en PCE inflatie – September (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago – Oktober (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan – Oktober def. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Daimler – Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 EssilorLuxottica – Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 Proximus – Cijfers derde kwartaal (Bel)
07:00 Signify – Cijfers derde kwartaal
07:15 Air France-KLM – Cijfers derde kwartaal
13:00 Abbvie – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Colgate-Palmolive – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Chevron – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Exxon Mobil – Cijfers derde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Air France-KLM
    * *
  • Amazon.com
    * *
  • Apple Inc.
    * *
  • Asm International
    * *
  • Besi
    * *
  • Chevron
    * *
  • EBAY
    * *
  • Exxon Mobil
    * *
  • FR40
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Meta Platforms
    * *
  • PORT20
    * *
  • Signify
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.