Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Moederbedrijf Blokker verkoopt budgetwinkelketen Big Bazar

Moederbedrijf Blokker verkoopt budgetwinkelketen Big Bazar
27 okt 2021 om 13:04

AMSTERDAM (ANP) – Mirage Retail Group (MRG), het moederbedrijf van onder meer Blokker en Intertoys, verkoopt budgetwinkelketen Big Bazar. Die 135 filialen tellende keten sluit volgens het verkopende winkelconcern niet zo goed aan bij de eigen plannen om ook online verder te groeien.

Big Bazar wordt overgenomen door BB Retail, dat is opgericht door ondernemer Heerke Kooistra, die veel expertise heeft op het gebied van inkoop en discount. Kooistra ziet naar eigen zeggen kansen in Big Bazar, dat wel een website heeft maar geen webwinkel. De directie van de keten zelf is ook enthousiast. De deal zou Big Bazar toegang kunnen geven tot nieuwe samenwerkingen en inkoopkanalen. De nieuwe eigenaar wil ook het assortiment in de schappen uitbreiden.

De deal met Kooistra omvat ook garanties voor de zelfstandige voortzetting van het bedrijf en de werkgelegenheid. De 1750 werknemers kunnen gewoon bij Big Bazar blijven werken. Vakbond FNV is niettemin bezorgd over de aankondiging. “Eigenaren van grote winkelketens kopen en verkopen winkels alsof het Pokémonkaarten zijn”, zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. Ze vindt dat een ontwikkeling die voor de maatschappij, de winkelstraat en werknemers niets goeds oplevert.

Beursgang

MRG is voortgekomen uit de voormalige Blokker Holding en is met meerdere ketens een grote speler in de Nederlandse winkelstraten. Ook BCC en Miniso worden door het concern gerund. Het bedrijf heeft in totaal bijna 850 winkels en 9500 werknemers. Topman Michiel Witteveen zegt dat er door het afstoten van Big Bazar meer ruimte ontstaat om zich te richten op de andere ketens en bijvoorbeeld de webwinkelactiviteiten. De partijen hebben geen financiële details naar buiten gebracht. Wel is aangegeven dat de verkoop waarschijnlijk begin november wordt afgerond.

MRG werkt ook al een tijdje aan een beursgang. Die moet volgend jaar plaatsvinden. Vorige maand werd al bekendgemaakt dat Witteveen daarom per 1 februari 2022 voorzitter wordt van de raad van commissarissen. De huidige voorzitter, Dirk-Jan Stoppelenburg, wordt dan de nieuwe topman. MRG wil met die stap het bedrijf klaarstomen voor de gang naar de aandelenmarkt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.