Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Energiebranche wil kritische blik op eisen aan energieleverancier

Energiebranche wil kritische blik op eisen aan energieleverancier
27 okt 2021 om 17:09

DEN HAAG (ANP) – Branchevereniging Energie-Nederland wil dat er kritisch wordt gekeken naar de regels die nu gelden voor de uitgave van vergunningen aan energieleveranciers. Dit zegt de vereniging nadat het relatief kleine Welkom Energie zijn leveringsvergunning is kwijtgeraakt omdat het niet aan de leveringsvoorwaarden kan voldoen. Energie-Nederland benadrukt wel dat zij die verantwoordelijkheid niet heeft, maar dat die bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ligt.

Energie-Nederland laat weten graag in gesprek te gaan met de ACM en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) over de regels. “Onze bereidheid daartoe is zowel bij ACM als EZK bekend.”

ACM heeft de vergunning van Welkom Energie ingetrokken, zo werd woensdag bekend. Het energiebedrijf met circa 90.000 klanten is door de hoge gasprijzen zodanig in de problemen gekomen dat het de levering van stroom en gas niet meer kan voortzetten. Dat is daarmee de eerste leverancier die bezwijkt onder de huidige moeilijke marktomstandigheden. Alle klanten worden overgenomen door Eneco.

Energie-Nederland zegt geen inzicht in de financiële gegevens van bedrijven te hebben en kan er dus niets over zeggen of andere energieleveranciers dreigen om te vallen.

Eerder zegden DGB Energie en Enstroga al contracten met klanten eenzijdig op omdat de afgesproken tarieven de steeds hogere gas- en elektriciteitsprijzen niet konden dekken. Dit mag volgens de ACM niet. Enstroga dreigde eerder deze maand zelfs te stoppen met het leveren van gas en elektriciteit aan klanten die niet akkoord gingen met een fikse tariefsverhoging. Na ingrijpen van de ACM bond het in Maastricht gevestigde bedrijf in. Enstroga vraagt klanten nu vrijwillig te vertrekken naar een andere energieleverancier.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.