AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 26 oktober 2021 09:49

Grote maatschappelijke druk ging vooraf aan fossiele stop ABP

HEERLEN (ANP/BLOOMBERG) - Pensioenfonds ABP heeft voorafgaand aan het besluit te stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen "heel veel brieven en telefoontjes" gekregen van pensioendeelnemers en personeel. Dat zegt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann in een toelichting. Grote investeerders als pensioenfondsen en grote vermogensbeheerders ervaren al jaren grote druk om hun beleggingsbeleid versneld te vergroenen. Een milieuorganisatie als Greenpeace reageert daarom positief op de stap.

Wortmann ging in gesprek met journalisten niet in op de inhoud van de vele klachten aan het adres van het fonds. Wel benadrukte ze dat het ABP te weinig verwachtingen heeft dat er op de oude weg de komende jaren iets bereikt kan worden bij olie- en gasproducenten. Op basis van de gesprekken met pensioendeelnemers en klimaatrapporten concludeert het fonds dat nu het moment is om van koers te wijzigen, aldus Wortmann.

Op de vraag of het ABP nu ook andere grote pensioenfondsen gaat aansporen stappen te zetten om helemaal niet meer in fossiele brandstofproducenten te beleggen zei Wortmann dat ze hoopt "een inspiratie te zijn voor andere fondsen". "We zullen allemaal een stap moeten zetten." Komend jaar scherpt het ABP de beleggingscriteria verder aan. "We zijn de afgelopen jaren terecht aangesproken op de belofte die bedrijven hebben gedaan om te vergroenen. We willen concreter laten zien in ons beleid waar de ondergrens ligt", zei Wortmann daarover.

Vermogen

Greenpeace zegt in een reactie op het besluit dat de stap van het ABP "ontzettend belangrijk is" en "opnieuw duidelijk maakt dat de tijd van kolen, olie en gas voorbijgaat", zegt Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. "We verwachten deze stap ook van andere financiers, grote vervuilers en overheden", aldus Oulahsen. Ook vakbond FNV reageert positief op het besluit.

ABP is niet de enige grote partij die gehoor geeft aan de maatschappelijke druk om met een duurzamer beleggingsbeleid te komen, al zijn de stappen waarvoor organisaties kiezen niet overal hetzelfde. De Londense vermogensinvesteerder Fidelity International, net als ABP goed voor honderden miljarden aan beheerd vermogen, kondigde dinsdag aan tegen 2030 de CO2-uitstoot van zijn portfolio met de helft te willen verminderen. Fidelity zegt daarbij samen te willen blijven werken met de bedrijven waarin het belegt om de uitstoot van CO2 te verlagen. Pas als bedrijven er niet in slagen binnen drie jaar tijd te vergroenen, stoot Fidelity zo'n organisatie af.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Fidelity-international, Energie, Nederland, Greenpeace, Stichting-pensioenfonds-abp, Pensioenfonds, Londen, Fossiele-brandstof

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver