Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Just Eat Takeaway.com overtuigt niet

Uitgelicht: Just Eat Takeaway.com overtuigt niet
22 okt 2021 om 19:15

Just Eat Takeaway.com heeft de markt tijdens een beleggersdag niet erg weten te overtuigen. Het aandeel sloot vrijdag op 68 euro, waardoor er op weekbasis een verlies restte van ruim 2 procent.

Afgelopen donderdag liet de maaltijdbezorger weten dit jaar een piek in het verlies te verwachten en dat de aangepaste EBITDA-marge vanaf 2022 zal verbeteren.

Just Eat Takeaway.com verwacht dat de aangepaste EBITDA-marge volgend jaar zal verbeteren tot 0,6 tot 0,8 procent negatief ten opzichte van de brutotransactiewaarde. Voor dit jaar wordt een negatieve marge van 1 tot 1,5 procent voorzien.

Voor wat betreft 2022 vallen de verwachtingen tegen volgens ING. De voorziene groei van de brutotransactiewaarde zal wat lager zijn dan verwacht, terwijl het EBITDA-verlies groter zal zijn dan waar de consensus op mikt.

IEX berekende dat het EBITDA-verlies in 2022 op basis van de voorspellingen van de maaltijdbezorger uit kan komen op 230 miljoen euro. “Dat vormt een tegenvaller, want de gemiddelde analistenverwachting lag voor volgend jaar rond de minus 100 miljoen euro en ik rekende op een break-even niveau”, aldus analist Peter Schutte van IEX die afgelopen week zijn koopadvies voor het aandeel introk. Het nieuwe advies is Houden.  

De brutotransactiewaarde, inclusief de bijdrage van het Amerikaanse Grubhub, moet in 2022 op jaarbasis met circa 15 procentpunt groeien. Dit zou betekenen dat er nog eens 30 miljard euro aan brutotransactiewaarde bijkomt in de komende vijf jaar. Voor 2021 rekent Just Eat Takeaway op 28 tot 30 miljard euro aan brutotransactiewaarde, inclusief Grubhub.

Voor de langere termijn mikt Just Eat Takeaway.com op een aangepaste EBITDA-marge van meer dan 5 procent.

De voorziene groei van de brutotransactiewaarde zal volgens ING wat minder sterk zijn dan verwacht, maar de ramingen voor de EBITDA-marge zijn juist een stuk beter dan verwacht.

Als deze outlook wordt gehaald, dan is de huidige waardering van het aandeel aantrekkelijk, vindt analist Marc Hesselink. Tegen 2026 zal het bedrijf immers nog steeds met dubbele cijfers groeien. “De verwachtingen op korte termijn vallen tegen, maar de outlook voor de lange termijn is geruststellend”, oordeelde Hesselink.

De analist wees verder nog op een presentatie van de maaltijdbezorger, waarin het aangeeft dat consolidatie op de markt voor thuisbezorging in de Verenigde Staten “onvermijdelijk is.”

De maaltijdbezorger verwacht deel uit te maken van die consolidatie “vanuit een positie die de strategische waarde van Grubhub reflecteert”. Dit impliceert volgens ING dat Just Eat Takeaway.com ervoor openstaat om de Amerikaanse tak te verkopen mits de prijs en het moment juist zijn. “Gezien de kleine positie van de maaltijdbezorger in de VS zijn ze geen koper”, aldus Hesselink. Later werd dat deel van de presentatie er door Just Eat Takeaway.com uitgehaald.

Hesselink concludeerde ook dat Just Eat Takeaway.com nu moet laten zien wat het waard is, voordat het aandeel van de maaltijdbezorger weer kan aantrekken. “Tot dusver is de uitvoering van Just Eat Takeaway.com goed geweest, maar het zal zeker nog enkele kwartalen duren voordat de maaltijdbezorger wat meer geloofwaardigheid kan opbouwen”, aldus de analist. De ontwikkelingen in de Verenigde Staten blijven in de tussentijd voor veel onzekerheden zorgen. “We zien daar niet zo snel een oplossing voor.”

Jefferies had ook gehoopt op meer strategische maatregelen voor de Amerikaanse activiteiten. Analisten van Jefferies spraken wel van robuuste langetermijndoelen, maar over de EBITDA-doelen voor 2022 bleken zij minder te spreken. Jefferies handhaafde het koopadvies op de maaltijdbezorger.

“De beleggersdag van Just Eat Takeaway zou tot verlichting en meer duidelijkheid moeten leiden, maar dat viel toch wat tegen”, aldus Schutte van IEX. “De maaltijdbezorger schetst mooie financiële doelstellingen, maar de termijn waarop het bedrijf die denkt te behalen wordt in het midden gelaten.” Ook is er volgens IEX geen harde uitspraak over het belang in het Braziliaanse iFood. “Het blijft dus allemaal afwachten.”


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Just Eat Takeaway.com

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.