Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: AkzoNobel maakt het niet spannender dan het is

Uitgelicht: AkzoNobel maakt het niet spannender dan het is
22 okt 2021 om 19:00

AkzoNobel publiceerde deze week kwartaalresultaten die geen geheimen onthulden en voor volgend jaar de verwachtingen zo formuleerden dat het alleen nog maar kan meevallen.

Beleggers waren uiteindelijk ook niet geheel ontevreden. Het aandeel AkzoNobel dikte deze week dan ook zo’n 2 procent aan bij een AEX die op weekbasis 1,6 procent steeg.

De cijfers van AkzoNobel kwamen min of overeen met de verwachtingen, met een omzet van 2.410 miljoen euro, waarvoor 2.348 miljoen euro was verwacht en een aangepaste EBITDA van 325 miljoen euro waarvoor gemiddeld werd gerekend op 331 miljoen euro.

Ofschoon aardig in de prik lag de laatste post wel een stuk lager dan een jaar eerder het geval was. Dat vertaalde zich ook in een operationele kasstroom die daalde van 457 naar 290 miljoen euro.

In september waarschuwde AkzoNobel al dat een sterke verhoging van de verfprijzen in het derde kwartaal onvoldoende zou zijn om de stijgende kosten en tekorten van grondstoffen volledig te kunnen compenseren.

Weliswaar kon het bedrijf in het derde kwartaal de prijzen met 9 procent verhogen, maar stegen de grondstofkosten ook met 278 miljoen euro en voor 2022 wordt door het bedrijf aanhoudende tegenwind voorzien.

AkzoNobel stelde echter ook vertrouwen te houden in de haalbaarheid van de doelstelling om in 2023 met het EBITDA op 2 miljard euro te zitten. Dankzij kostenbeheersing denkt AkzoNobel het rendement op de verkopen met 50 basispunten te kunnen verbeteren tussen 2021 en 2023.  

Analisten waren bij de analyses van de cijfers redelijk neutraal en gaven er blijk van niet verrast te zijn over hetgeen AkzoNobel publiceerde. UBS deed dan nog iets met het koersdoel van aanvankelijk 95,00 euro, waar dan 2,00 vanaf ging, maar dan was het wel.  

Citigroup viel in gunstige zin wat uit de toon en sprak woensdag zelfs van een onderliggend sterk blijvende vraag, maar die heeft het advies dan ook op Kopen staan.

Sectorgenoot PPG Industries opende deze week ook de boeken en presteerde ondanks de verstoringen in de toeleveringsketen, waardoor het Amerikaanse verfbedrijf niet aan de robuuste vraag kon voldoen, beter dan verwacht.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Akzo Nobel

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.