AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 21 oktober 2021 07:26

Randstad waarschuwt dat personeelstekorten economie kunnen raken

DIEMEN (ANP) - De krapte op de arbeidsmarkt kan de economische groei van Nederland gaan raken. Daarom is het dringend nodig dat er wat aan de personeelstekorten in bijvoorbeeld het onderwijs, de techniek en de zorg wordt gedaan. Dat vindt topman Jacques van den Broek van uitzendconcern Randstad, die donderdag zijn vertrek bij de onderneming aankondigde.

De Randstad-baas benadrukt dat hij de huidige problemen op de arbeidsmarkt al jaren zag aankomen. En de tekorten zouden alleen maar verder kunnen toenemen. Dat komt omdat miljoenen Nederlanders de arbeidsmarkt volgens Van den Broek de komende jaren zullen verlaten omdat ze met pensioen gaan. Hij denkt dat er minder nieuwe mensen voor in de plaats gaan komen.

Dat betekent dat Nederland meer moet halen uit mensen die aan het werk kunnen, concludeert de topman die hierin kansen ziet voor Randstad. Het bedrijf is naar eigen zeggen gespecialiseerd in het matchen van werkzoekenden en bedrijven die om arbeidskrachten zitten te springen. Van den Broek herhaalt een eerder pleidooi dat uitzenders, gemeenten en uitkeringsinstantie UWV hun data naast elkaar moeten leggen. Met die gegevens kan een beter beeld ontstaan waar de vraag zit en waar het aanbod. Vervolgens moeten werkzoekenden dan individuele begeleiding krijgen.

Vraag naar uitzendkrachten

Randstad profiteert de laatste tijd juist van de ontstane situatie. Met het herstel van de economie en de krapte op de arbeidsmarkt trekt de vraag naar uitzendkrachten duidelijk aan. Dat merkt Randstad met name in de webwinkelbranche. De omzet van het bedrijf liep afgelopen kwartaal op tot het hoogste niveau ooit en de winst verdubbelde bijna ten opzichte een jaar geleden. Van den Broek staat al sinds 2014 aan het roer van het bedrijf. Hij geeft aan dat hij "op zijn hoogtepunt" wil stoppen. Daarom zal hij in maart volgend jaar een stap terug doen. Zijn opvolger wordt Sander van 't Noordende, die jarenlang werkte voor organisatieadviesbureau Accenture.

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag naar voren dat de werkloosheid in Nederland zich op een zeer laag niveau bevindt, ondanks dat Nederland de coronacrisis achter de rug heeft. Het UWV merkte daarbij op dat het aantal WW-uitkeringen al maanden terugloopt. "Nog steeds merken we de effecten van de aantrekkende economie en de versoepelingen van de coronamaatregelen", verklaart arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV. Vooral het aantal uitkeringen aan jongeren uit de horeca is volgens Witjes sterk afgenomen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Nederland, Economische-groei, Centraal-bureau-voor-de-statistiek, Horeca, Uitvoeringsinstituut-werknemersverzekeringen, Randstad-gebied, Statistiek, Accenture

De Aandeelhouder TV

december 8, 2022

Den Haag volgt chip-embargo VS | 8 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 7, 2022

Just Eat uit de AEX index | 7 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 6, 2022

Aandelen FlatexDeGiro 37% in het rood!

december 6, 2022

Groeiaandelen spoedig weer koopwaardig.

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:37

  Obligaties in trek nu recessieangst toeneemt

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 11:13

  Wat is een bear market? En wat is een bull market? Uitleg en betekenis

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 08:08

  Beleggers vrezen voor economische recessie

 • 11:00

  LYNX Beursflash | Technische analyse S&P500 en Nasdaq

 • 08:49

  Sterke Amerikaanse economie stemt beleggers ongerust

 • 11:33

  Technische analyse BEL 20 en Nike

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
08 dec 09:10 Redactie

LIVE vragen stellen aan Nico Inberg!

07 dec 14:14 Nico Inberg

Sligro slaat een grote slag

06 dec 18:21 Nico Inberg

Exor in de AEX voor Just Eat Takeaway