AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 21 oktober 2021 10:24

Liander breidt stroomnet uit in Friesland en Noordoostpolder

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerder Liander gaat het elektriciteitsnet in Friesland en in de Noordoostpolder fors uitbreiden. Op sommige plekken is daar de maximale capaciteit bereikt. Liander investeert daarom de komende jaren zo'n 250 miljoen euro in het aanleggen van kabels die elektriciteit vervoeren en het vervangen of plaatsen van ongeveer 300 transformatorhuisjes. De werkzaamheden moeten in 2025 klaar zijn.

Het gaat om het uitbreiden van de verbindingen tussen het hoogspanningsnet van TenneT en de laagspanningsnetten die Liander beheert. Daarvoor moet ruim 2100 kilometer middenspanningskabel aangelegd worden. Die transporteert de elektriciteit naar de transformatorhuisjes in woonwijken. De transformatorhuisjes zetten de elektriciteit om in een voltage dat huishoudens kunnen gebruiken. Op het middenspanningsnet zitten vooral grote verbruikers aangesloten, zoals bedrijven, de industrie, scholen en supermarkten, maar ook wind- en zonneparken.

Volgend jaar worden naar verwachting de eerste projecten gegund. Liander gaat de komende tien jaar in Friesland en in de gemeente Noordoostpolder (Flevoland) ook elf nieuwe elektriciteitsstations bouwen en acht bestaande stations uitbreiden.

Maximale capaciteit

Onlangs meldde de netbeheerder dat op meerdere plekken van zijn elektriciteitsnet de maximale capaciteit is bereikt, waardoor nieuwe knelpunten in onder meer Leeuwarden en Heerenveen zijn ontstaan. Hierdoor kunnen zowel particulieren als bedrijven geen nieuwe aansluiting krijgen voor het terugleveren van stroom of het ontvangen van meer vermogen. Liander zegt dat bedrijven en grote producenten van duurzame energie die op de wachtlijst staan, door de uitbreidingen weer aangesloten kunnen worden.

Op steeds meer plekken raakt het elektriciteitsnet vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Liander stelde eerder dat de ontwikkelingen zo snel gaan dat ze niet bij te houden zijn. Naast Liander hebben ook andere netbeheerders daar last van. Versterking van het net kost behalve geld ook veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. Liander liet eerder al weten dit jaar bijna 900 miljoen euro te investeren in uitbreiding van het net.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Noordoostpolder, Elektriciteit, Duurzame-energie, Energie, Tennet, Flevoland, Zonne-energie, Industrie

De Aandeelhouder TV

maart 22, 2023

Bibberen voor het rentebeluit | 22 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

 • 08:15

  Alle ogen op Jerome Powell tijdens persconferentie

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt