Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Marel boekt licht lagere nettowinst

Marel boekt licht lagere nettowinst
20 okt 2021 om 19:48

Marel heeft in het afgelopen kwartaal een lagere nettowinst geboekt ondanks een hogere omzet. Dit bleek woensdag nabeurs uit de kwartaalcijfers van de IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkingsmachines.

De fabrikant sprak in zijn toelichting op de cijfers van een sterke orderinstroom, wat resulteerde in een gezond orderboek, waarbij sprake was van een sterk kwartaal voor pluimvee en vis en een licht zwakker kwartaal voor de vleesindustrie.

CEO Arni Oddur merkte op dat de voedselwaardeketen een transformatie ondergaat met een focus op automatisering, robottechnologie en digitale oplossingen, waarbij de coronaviruspandemie een “aardbeving” heeft veroorzaakt en een blijvende stempel drukt op de keten.

Marel boekte het afgelopen kwartaal een EBITDA van 48,0 miljoen euro, in vergelijking met 55,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 23,2 miljoen euro, tegenover 29,4 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet steeg daarentegen van 287,2 miljoen in het derde kwartaal van 2020 naar 331,9 miljoen euro, een plus van 15,6 procent. De orders stegen met 27,6 procent naar bijna 361 miljoen euro, wat resulteerde in een orderboek van 528 miljoen euro.

Marel boekte het afgelopen kwartaal een negatieve kasstroom van 20,5 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder was dit zelfs nog een negatieve kasstroom van 73,5 miljoen euro.

Outlook

Het concern spreekt van uitdagende marktomstandigheden door alle geopolitieke onzekerheid en de aanhoudende coronaviruspandemie. Het bedrijf zegt nog niet in te kunnen schatten wat de volledige impact zal zijn van de pandemie op de resultaten van Marel in 2021.

Marel houdt evenwel vast aan zijn middellange en lange termijn groeidoelstellingen. Voor de periode 2017 tot en met 2026 mikt de fabrikant op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 12 procent.

Het management van Marel verwacht een gemiddelde groei van de markt op jaarbasis van 4 tot 6 procent op de lange termijn, waarbij het bedrijf autonoom sneller wil groeien dan de markt. Het management verwacht tevens dat de winst per aandeel sneller zal stijgen dan de omzet.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Marel hf

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.