Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese gasprijs gedaald door winderig herfstweer

Europese gasprijs gedaald door winderig herfstweer
19 okt 2021 om 08:14

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) – De Europese gasprijs is gedaald door het winderige herfstweer. Naar verwachting gaan windmolens donderdag in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zelfs meer elektriciteit produceren dan ooit. Ook de relatief hoge temperaturen aan het begin van het stookseizoen drukken de gasprijs.

De prijs van een megawattuur gas daalde dinsdagochtend met 4 procent naar ruim 90 euro. Vorige week kwam de prijs nog boven de 100 euro uit. Aan het begin van de maand piekte de gasprijs op 160 euro.

Door de grote vraag naar gas vanwege het economische herstel van de coronacrisis, het koude voorjaar en minder opgewekte energie uit duurzame bronnen lopen de energieprijzen op en zijn de gasvoorraden in Europa kleiner. Daarnaast is het aanbod van Russisch gas beperkt en is het moeilijk om gas elders te vinden, omdat er ook een sterke vraag vanuit Azië is met dus felle concurrentie. Het grootste deel van de elektriciteit in Nederland wordt geproduceerd met aardgas.

Door de opgelopen gasprijzen hebben verschillende bedrijven hun productie tijdelijk moeten terugschroeven omdat het voor hen te duur werd om op volle kracht te blijven draaien. De Nederlandse overheid kondigde eind vorige week al maatregelen aan om huishoudens te compenseren voor de dreigende hogere energierekening.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.