Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rusland lijkt niet van plan meer aardgas aan Europa te leveren

Rusland lijkt niet van plan meer aardgas aan Europa te leveren
18 okt 2021 om 11:12

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) – Rusland lijkt niet van plan meer aardgas naar Europa te sturen. Dat valt op te maken uit veilingen van gascontracten. Eerder had de Russische president Vladimir Poetin nog gezegd dat zijn land klaarstond om meer gas te leveren.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, de grootste leverancier van aardgas aan Europa, zou uitgaande van de veilingresultaten komende maand niet meer gas willen sturen via belangrijke gasroutes die door Oekraïne lopen. Het zou alleen beperkte voorraden naar Polen willen sturen.

Op de internationale gasmarkt werd deze stap maandag direct gevoeld. De prijzen van termijncontracten voor Nederlands aardgas stegen halverwege de dag met 13 procent, nadat ze vorige week juist weer wat waren gedaald.

Door het aantrekken van economieën die herstellen van de coronacrisis en lage gasvoorraden zijn de energieprijzen in Europa de afgelopen tijd tot flinke hoogte gestegen. Verschillende bedrijven hebben hierdoor al hun productie moeten terugschroeven. De Nederlandse overheid kondigde eind vorige week daarnaast maatregelen aan om huishoudens te compenseren voor de dreigende hogere energierekening.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.