Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: ArcelorMittal in trek in aanloop naar kwartaalcijfers

Uitgelicht: ArcelorMittal in trek in aanloop naar kwartaalcijfers
15 okt 2021 om 18:58

Het aandeel ArcelorMittal is in aanloop naar de aanstaande kwartaalcijfers mooi opgelopen. Afgelopen week steeg het aandeel 10,2 procent.

Bij de halfjaarcijfers zei de staalreus te verwachten dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar met 7,5 tot 8,5 procent zal groeien. Dat is flink meer dan de 4,5 tot 5,5 procent waar eerder op werd gerekend.

In reactie op de halfjaarcijfers zei CEO Aditya Mittal dat er sprake was van een “aanhoudend sterk herstel” en dat de vraag in de tweede jaarhelft zou verbeteren.

Analisten lijken er vertrouwen in te hebben. Die van Deutsche Bank rekenen op een EBITDA in het derde kwartaal van 6,1 miljard dollar. Dat is een miljard dollar meer dan in het tweede kwartaal.

Hoewel de spotprijzen inmiddels dalen en de energiekosten stijgen, zal ArcelorMittal hier tot in het eerste kwartaal van volgend jaar weinig van merken door lopende contracten, denkt de bank.

“Hoewel we denken dat de staalcyclus op korte termijn heeft gepiekt en de volatiele energieprijzen op het sentiment drukken, zorgen robuuste Chinese prijzen in combinatie met een Chinese exportbelasting voor steun”, schreven de analisten.

Ook bij JPMorgan Cazenove mikken de analisten op een EBITDA van 6,1 miljard dollar in het derde kwartaal. Dat zou een winst per aandeel opleverde van 3,75 dollar.

Credit Suisse besloot om in aanloop naar de kwartaalcijfers van ArcelorMittal om het aandeel op de kooplijst te plaatsen.

De analisten van de Zwitserse bank denken dat de huidige koers een aantrekkelijk instappunt is voor het aandeel, nu de normalisering van de winstgevendheid van staal in de koers ruimschoots is verdisconteerd.

Verder kijken ze naar de sterkere balans van ArcelorMittal en de verwachte sterke vrije kasstroom in de komende jaren.

Outlook

Mocht ArcelorMittal zich bij de kwartaalcijfers op 11 november over het vierde kwartaal uitlaten, dan denkt JPMorgan dat het staalbedrijf zal aangeven dat de laatste maanden van het jaar vermoedelijk iets zwakker worden dan de afgelopen periode.

Credit Suisse verhoogde zijn verwachtingen voor de EBITDA met 9 procent voor dit jaar en met 12 procent voor volgend jaar, naar respectievelijk 19,9 en 12,8 miljard dollar. De bank gaat daarbij uit van hogere staalprijzen in de VS en Europa.

Jefferies wees donderdag nog wel op een bericht dat ArcelorMittal de productie bij bepaalde onderdelen in Europa kortstondig stillegt als gevolg van de hoge elektriciteitsprijzen. De bank denkt echter niet dat dit grote impact zal hebben op de productievolumes.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.