Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Steenkoolprijzen in China stijgen naar recordhoogte

Steenkoolprijzen in China stijgen naar recordhoogte
15 okt 2021 om 05:31

BEIJING (ANP/RTR) – De prijzen van steenkool zijn in China naar recordhoogte gestegen. De energiecrisis in het land is verergerd door het koude weer in een groot deel van China. Dat noopt elektriciteitscentrales om hun kolenvoorraden aan te vullen.

De vraag naar elektriciteit om huizen en kantoren te verwarmen zal deze week naar verwachting sterk toenemen als koude winden vanuit het noorden van China overwaaien. In sommige regio’s kan de temperatuur de komende twee tot drie dagen met maar liefst 16 graden dalen.

Tekorten aan steenkool, hoge brandstofprijzen en de grote vraag vanuit de industrie die weer is opgeleefd uit de crisis hebben geleid tot wijdverspreide stroomtekorten in de op een na grootste economie ter wereld. In minstens zeventien van de dertig regio’s in China is sinds september al aan rantsoenering gedaan, waardoor sommige fabrieken hun productie tijdelijk hebben moeten stopzetten.

Maatregelen

Voor een ton kolen moest op de termijnmarkt vrijdag 1669 yuan, omgerekend 223 euro, worden betaald. Dat is de hoogste prijs ooit. Dit jaar zijn de prijzen op de termijnmarkt met 200 procent gestegen.

Beijing heeft een reeks maatregelen genomen om de prijsstijgingen van steenkool binnen de perken te houden. Zo heeft de regering de binnenlandse steenkoolproductie verhoogd en de stroomtoevoer beperkt naar energievretende industrieën en andere fabrieken tijdens perioden van een piek in de vraag. Beijing heeft ook herhaaldelijk gezegd dat de energievoorziening voor deze winter veiliggesteld is.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.