NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 15 oktober 2021 16:45

Ouderen klagen bij meldpunt over leeftijdsdiscriminatie banken

NIEUWEGEIN (ANP) - Meerdere ouderen voelen zich gediscrimineerd door banken. Ze ergeren zich er bijvoorbeeld aan dat ze minder rood mogen staan en alleen kunnen beschikken over een kredietloze creditcard. Daarop wijst seniorenorganisatie KBO-PCOB, die inmiddels 250 meldingen van financiële leeftijdsdiscriminatie heeft binnengekregen bij het meldpunt Te Grijs Voor Rood.

Senioren kunnen bijvoorbeeld opeens geen abonnementen meer afsluiten waarvoor een creditcard met krediet vereist is. Ook kostbare reparaties aan huizen waar een lening voor afgesloten moet worden zouden buiten bereik van ouderen liggen. Volgens KBO-PCOB realiseren banken en creditcardverstrekkers zich te weinig dat veel van hun diensten zijn verweven in het dagelijks leven van klanten. "Als een bank dan zomaar iets stopzet of terugdraait, heeft dat voor deze mensen meteen gevolgen."

Banken beroepen zich op hun zorgplicht, om mensen ervoor te beschermen dat ze in de schulden komen en deze bij overlijden niet terug kunnen betalen. Maar volgens een woordvoerder van KBO-PCOB "mag de financiële zorgplicht nooit leiden tot leeftijdsdiscriminatie". "Het moet een weging van de financiële positie van de senior en diens financiële weerbaarheid zijn", aldus de organisatie die de kwestie ook wil aankaarten in Den Haag.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt in een reactie dat het niet gaat om leeftijdsdiscriminatie. Volgens de vereniging is het wel zo dat er andere voorwaarden gelden voor ouderen dan voor jongeren, "om hen te beschermen tegen overkreditering". Voor leningen zoals hypotheken, rood staan en creditcards toetsen banken de financiële omstandigheden van iemand. "Die kunnen sterk veranderen als je ouder wordt, bijvoorbeeld na je pensioen", legt een woordvoerder uit. "Bij leningen speelt ook de levensverwachting mee. Als je ouder bent, kun je minder lang aflossen dan een jongere."

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Leiden, Hypothecaire-lening, Den-haag, Nederlandse-vereniging-van-banken, Nederland

De Aandeelhouder TV

november 26, 2021

AEX en DAX duiding van dag- en weekchart – 26nov21

november 26, 2021

Corona strikes back | De Aandeelhouder Podcast Afl. 46

november 26, 2021

Black Friday op de beurs: 3% korting | Nico over de Beurs

november 26, 2021

Corona dip | 26 november 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:50

  TA van Edward Loef – B.1.1.529 haalt de geest uit de fles

 • 14:00

  VIX index: alles wat u moet weten om de volatility index te begrijpen

 • 08:54

  Paniek op de beurs – Europa opent fors lager

 • 16:16

  TA van Edward Loef – Kopen, houden of verkopen?

 • 10:42

  Aandeel Alibaba onderuit na tegenvallende resultaten

 • 08:47

  Baidu rolt robotaxi’s uit en Europa opent sterk

 • 16:18

  TA van Edward Loef – Dividendaandelen tegen weerstand

 • 10:44

  ETF van de week: Xetra Gold (4GLD)

 • 08:35

  Value in trek, groeiaandelen in de uitverkoop

Masterclasses

Columns

Nieuw
25 nov 13:41 Redactie

NIEUW: Koersdoelen en Adviezen op ruim 100 aandelen!

25 nov 11:21 Marco Knulst

DEAD CROSS Nederlandse Smallcaps (AScX)

24 nov 14:07 Peter Garnry

Nederlandse aandelen zeer gevoelig voor stijgende rente