AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 15 oktober 2021 10:56

Beursupdate: ING en Just Eat Takeaway hoger op groen Damrak

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,6 procent op 795,54 punten.

"Na een wisselvallige start van de week, lijken de beurzen voor te sorteren op het idee dat de bedrijfswinsten verder kunnen aantrekken ondanks de toegenomen druk van de hogere energieprijzen en verstoringen in de aanvoerketen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Op donderdag trokken de Amerikaanse beurzen nog in het hoogste tempo aan sinds maart, zo merkte SEB op, na sterke cijfers van banken, dalende steunaanvragen en minder snel stijgende producentenprijzen.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING verdwenen de zorgen over oplopende inflatie en afnemende economische groei wat naar de achtergrond.

Een positief kwartaalbericht van de Taiwanese chipfabrikant TSMC en prima winstcijfers van een aantal Amerikaanse banken zorgden gisteren al voor een opgewekte stemming op de Europese beurzen, zo merkte Wiersma op, die ook de rentes zag dalen na een flinke opleving in de voorgaande weken.

Toch blijven de verstoringen en vertragingen wereldwijd een probleem, zo ziet Hewson van CMC, eveneens wijzend op het tekort aan personeel. "Openstaande bestellingen werden nog niet volledig weggewerkt en dat zal ook nog wel maanden kunnen duren", aldus Hewson. Eerder deze week meldde Apple nog de productie van de iPhone 13 terug te moeten schroeven met 10 miljoen toestellen vanwege chiptekorten, terwijl Amazon volgens geruchten zou overwegen vliegtuigen van Boeing en Airbus te kopen om de eigen logistieke activiteiten op gang te houden.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1608. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,1599. De olieprijzen stegen met 0,9 procent verder.

Beleggers kijken vanmiddag nog uit naar cijfers uit de VS, onder meer over de importprijzen en de bedrijfsvoorraden. Ook staat de Empire State-index op de rol en het consumentenvertrouwen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen trokken ING en Just Eat Takeaway.com de kar met winsten van 1,6 tot 2,7 procent. Shell profiteerde van de hogere olieprijs en een koersdoelverhoging door Berenberg en won 1,5 procent. Volgens analist Henry Tarr zijn olie-aandelen momenteel erg goedkoop en zullen de analistenconsensussen de komende periode worden verhoogd om de oplopende olieprijs mee te nemen. "Brent noteert momenteel boven de 80 dollar per vat en de Europese gasprijs en de Aziatische spotprijs voor LNG naderen recordniveaus", aldus de analist.

Unilever verloor juist 0,9 procent en Ahold Delhaize 0,5 procent.

In de AMX won Basic-Fit 3,7 procent na positieve rapporten van ING en Morgan Stanley. In beide rapporten werd het koersdoel voor de uitbater van fitnessclubs verhoogd. Fagron leverde 1,0 procent in.

Onder de kleinere aandelen won CM.com 4,1 procent.

Het lokaal genoteerde Beter Bed won 0,7 procent na cijfers. Volgens Degroof Petercam waren de resultaten beter dan verwacht.  


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 742,03 en op zijn laagst 727,93. Het aandeel had een slotkoers van 731,81.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 937,51 en op zijn laagst 909,97. Het aandeel had een slotkoers van 914,11.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?

23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon