NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM donderdag, 14 oktober 2021 22:09

Wall Street goed geluimd na kwartaalcijfers banken

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De S&P 500 steeg 1,7 procent bij een slot van 4.438,26 punten, de Dow Jones index won 1,6 procent op 34.912,56 punten en de Nasdaq eindigde 1,7 procent in de plus op 14.823,43 punten.

Beleggers in New York hadden vooral aandacht voor de kwartaalcijfers van Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo, die beter waren dan verwacht.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van solide cijfers die het sentiment ondersteunen. Het optimisme werd versterkt door de dalende steunaanvragen in de Verenigde Staten en de Amerikaanse producentenprijzen, die in september minder sterk stegen dan verwacht.

De aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS kwamen afgelopen week uit op 293.000, het laagste aantal sinds maart 2020. Er was gerekend op 318.000 aanvragen. Een week eerder kwam het aantal aanvragen uit op 329.000. 

De producentenprijzen stegen in september met 0,5 procent op maandbasis. Er was gerekend op een toename van 0,6 procent, na een stijging van 0,7 procent in augustus. De kernprijzen, exclusief voeding en energie, stegen met 0,1 procent.

Op jaarbasis stegen de Amerikaanse producentenprijzen echter met 8,6 procent. Dit was de sterkste stijging sinds de data op jaarbasis worden bijgehouden.

Econoom Mahir Rasheed van Oxford Economics waarschuwt dan ook dat hoewel er sprake lijkt van een matiging van de producentenprijzen, "de verslechterde dynamiek in de aanvoerketen en de recente stijging van de grondstoffenprijzen ervoor zullen zorgen dat de prijsdruk tot zeker in het nieuwe jaar aanhoudt."

Het Internationaal Energieagentschap waarschuwde donderdag in zijn maandrapport dat door de huidige energiecrisis de vraag naar olie met 500.000 vaten per dag kan toenemen. Daarbij verhoogde het IEA de verwachte groei van de vraag naar olie in 2021 en 2022.

Verder werd bekend dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met ruim 6 miljoen vaten zijn gestegen. Een vat WTI-olie werd donderdag ruim een procent duurder bij een settlement van 81,31 dollar.

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,1599. 

Bedrijfsnieuws

De omzet van Morgan Stanley werd in het derde kwartaal gespekt door een flinke stijging van de opbrengsten uit investment bankactiviteiten. De winst per aandeel van 1,98 dollar was beter dan de 1,69 dollar waar analisten op rekenden. Het aandeel steeg meer dan 2 procent.

Citigroup kwam donderdag ook met beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal, hoewel de netto rentebaten wel daalden. De winst per aandeel van 2,15 dollar was beter dan de 1,71 dollar die vooraf werd voorspeld. Het aandeel won ruim een half procent.

Bank of America behaalde in het derde kwartaal een winst per aandeel van 0,85 dollar, waar de markt 0,71 dollar voorzag. Met name de vermogensbeheertak presteerde sterk. Ook hoefde de bank minder voorzieningen voor slechte leningen te nemen. Het aandeel steeg meer dan 4 procent.

Wells Fargo behaalde met 1,17 dollar per aandeel een betere winst dan verwacht. Ook de omzet was beter dan vooraf voorspeld dan analisten, maar daalde wel ten opzichte van het derde kwartaal van 2020. Het aandeel viel uit de toon en daalde een procent.

Aandelen Moderna stegen ruim 3 procent nadat de adviescommissie van de FDA zich positief uitsprak over een boosterprik met het coronavaccin van de farmaceut bij volwassenen in medische hoog-risicogroepen.

GitLab was in trek op hun eerste beursdag op de Nasdaq. Het aandeel van het softwarebedrijf steeg donderdag naar bijna 104 dollar, zo'n 35 procent boven de uitgifteprijs van 77 dollar. Hiermee wordt het bedrijf van de Nederlandse oprichter CEO Sytse Sijbrandij gewaardeerd op 11 miljard dollar, op basis van de 143 miljoen aandelen die uitstaan na afronding van de IPO.

De Aandeelhouder TV

oktober 15, 2021

AEX volgt perfecte scenario

oktober 15, 2021

HAL, Coolblue, Just Eat en Alfen | De Aandeelhouder Podcast Afl. 40

oktober 15, 2021

Coolblue, PostNL, SBM Offshore, de chatsessie, Renewi, IBM en CM.COM | Deze Week in het Magazine

oktober 15, 2021

Terug naar 800 | 15 oktober 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Hoogspanningsaandelen

 • 08:05

  Krachtig herstel op aandelenbeurzen na sterke kwartaalcijfers Amerikaanse banken

 • 16:23

  TA van Edward Loef – Dow Jones index in forse Elliott correctie?

 • 15:00

  Olieprijs verwachting 2021 & 2022 – Waar gaat de olieprijs heen?

 • 08:38

  Beurs maakt draai omhoog in aanloop naar cijferseizoen

 • 17:27

  TA van Edward Loef – Bruisend Italiaans aandeel

 • 14:00

  Goudprijs verwachting 2021 & 2022 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:13

  ETF van de week: WisdomTree Phsyical Palladium (VZLB)

 • 08:34

  Focus van beleggers op inflatierapport & IEA waarschuwt voor te trage energietransitie

Masterclasses

Columns

Nieuw
14 okt 12:52 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico Inberg

14 okt 10:28 Redactie

ETF v/d Week: U.S. Energy

14 okt 09:08 Redactie

Verstandig beleggen voor je pensioensopbouw