Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Brussel bereid mes te zetten in brexitregels voor Noord-Ierland

Brussel bereid mes te zetten in brexitregels voor Noord-Ierland
13 okt 2021 om 17:14

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie wil op aandringen van het Verenigd Koninkrijk snijden in de regels voor de handel met Noord-Ierland. Maar van het helemaal overdoen van de zwaarbevochten brexitafspraken over Noord-Ierland, zoals de Britse regering wil, kan volgens Brussel geen sprake zijn. Londen drijft hét hoofdpijndossier van de brexit de laatste dagen opnieuw op de spits.

Goederen die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden vervoerd, moeten sinds het vertrek van de Britten uit de Europese Unie voldoen aan Europese regels. Dat wordt gecontroleerd bij aankomst in Noord-Ierland. Zo kan Noord-Ierland deel blijven uitmaken van de Europese markt en keert de harde grens met EU-lidstaat Ierland niet terug. Dat is een groot taboe omdat die de vrede tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken op het spel zou kunnen zetten.

Maar die invoercontroles kunnen best een stuk minder, vindt verantwoordelijk Eurocommissaris Maros Šefčovič bij nader inzien. De keuringscriteria voor bijvoorbeeld etenswaren die de gezondheid moeten beschermen kunnen veel simpeler. En de controles kunnen volgens het dagelijks bestuur van de EU met meer dan 80 procent worden teruggebracht. Dat moet voorkomen dat de invoer van bijvoorbeeld Britse vleeswaren stokt, een schrikbeeld dat voor Britse kranten aanleiding was voor tromgeroffel over een ‘worstenoorlog’ met de EU.

De douanecontroles voor Britse goederen die aankomen in Noord-Ierse havens kunnen ook aanzienlijk simpeler en flexibeler, zegt Šefčovič. Dat moet de helft van de administratieve rompslomp schelen. En Britse medicijnmakers hebben verder geen extra Europese goedkeuring nodig om aan Noord-Ierland te kunnen leveren. Dat vraagt wel wijziging van Europese regels. Maar in de tussentijd stelt Brussel zich soepel op, verzekert de commissie.

Om met de soepelere regels toch de Europese markt te kunnen beschermen moeten de Britten op hun beurt wel eindelijk woord houden, vindt de commissie. Ze moeten bijvoorbeeld de bij de brexit afgesproken grensposten opzetten en EU-ambtenaren inzage geven in wat er passeert. En als er iets misgaat met de import, behoudt de EU zich het recht voor om op eigen houtje tegenmaatregelen te nemen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.