Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rusland wil noordelijke handelsroute snel ook in winter gebruiken

Rusland wil noordelijke handelsroute snel ook in winter gebruiken
11 okt 2021 om 13:27

MOSKOU (ANP/RTR) – Rusland wil vanaf volgend jaar of vanaf 2023 het hele jaar door gebruikmaken van de Noordelijke Zeeroute. Die scheepvaartroute wordt het hele jaar door toegankelijk door het smelten van ijs op de Noordpool. Nu wordt er vanwege de dikke ijslaag in de winter nog geen gebruik van gemaakt. De Russen hebben flink geïnvesteerd in infrastructuur om de handelsroute te ontwikkelen.

De Noordelijke Zeeroute verbindt het noordoosten van Azië met Noordwest-Europa en loopt langs de noordflank van Rusland. Via de handelsroute kunnen schepen die uit Rotterdam vertrekken sneller varen naar bestemmingen in Japan of China. Momenteel gebruikt de scheepvaart een zuidelijke zeeroute die onder meer via het Suezkanaal loopt. Het Centraal Planbureau (CPB) concludeerde al in 2015 dat de haven van Rotterdam flink zou kunnen groeien wanneer de Noordelijke Zeeroute het hele jaar door toegankelijk zou zijn.

De Russen willen dat het vrachtvolume via de route stijgt naar 80 miljoen ton per jaar. In 2020 werd er nog 33 miljoen ton vracht verscheept via de Noordelijke Zeeroute.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.