AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 11 oktober 2021 06:23

Goedkopere yen en daling aantal coronagevallen stuwen Nikkei

TOKIO (ANP) - Op de aandelenbeurs in Tokio werd maandag de opmars voortgezet. Een scherpe daling van de waarde van de Japanse yen zorgde voor stevige winsten bij de grote exportbedrijven. Een flinke afname van het aantal coronabesmettingen in het land tot het laagste niveau in bijna een jaar tijd zorgde eveneens voor optimisme bij beleggers. Daarnaast verwerkten beleggers nog het tegenvallende Amerikaanse rapport van afgelopen vrijdag.

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, eindigde 1,6 procent hoger op 28.498,20 punten. Het was de derde winstdag op rij. De autofabrikanten Toyota en Mitsubishi, die veel omzet halen uit het buitenland, profiteerden van de goedkopere yen en stegen rond 3 procent. Concurrent Nissan won 5 procent. De autoproducent wil omgerekend meer dan 1 miljard euro besteden aan het verduurzamen van zijn fabrieken wereldwijd. Ook worden de fabrieken geschikt gemaakt voor de productie van elektrische auto's. Sony klom 4 procent na berichten dat het elektronicaconcern mogelijk een nieuwe chipfabriek in Japan gaat bouwen met de Taiwanese chipmaker TSMC.

De Japanse luchtvaartmaatschappijen ANA Holdings en Japan Airlines behoorden ook de sterkste stijgers met winsten van dik 3 procent. Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Japan kwam zondag uit op 553. Op het hoogtepunt van de vijfde coronagolf eind augustus kwamen er dagelijks nog zo'n 26.000 nieuwe gevallen bij. Ook in Singapore deden de luchtvaartmaatschappijen goede zaken dankzij een verdere versoepeling van de coronamaatregelen voor gevaccineerde reizigers uit meer landen, waaronder Nederland.

Evergrande

De Hang Seng-index in Hongkong dikte tussentijds 2 procent aan onder aanvoering van Chinese techbedrijven als Tencent en Alibaba. Meituan steeg ruim 8 procent. De Chinese maaltijdbezorger kreeg een boete van de Chinese toezichthouder van omgerekend circa 460 miljoen euro vanwege monopoliepraktijken. De boete was echter veel lager dan beleggers hadden gevreesd. In april kreeg de Chinese webwinkel Alibaba nog een boete van zo'n 2,4 miljard euro.

De handel in het aandeel Evergrande lag nog altijd stil. Maandag verstrijkt een nieuwe betalingstermijn voor obligaties van het in geldnood verkerende Chinese vastgoedconcern. In de afgelopen weken heeft het bedrijf al twee rentebetalingen op leningen gemist.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Mitsubishi-motors, Tencent, Japan, Nederland, Tokio, Sony, Handel-economie, Verenigde-staten

De Aandeelhouder TV

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers