Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Samsung-erfgenamen verkopen aandelen om belastingaanslag

Samsung-erfgenamen verkopen aandelen om belastingaanslag
9 okt 2021 om 09:19

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De erfgenamen van de overleden voorzitter van techconcern Samsung zijn van plan voor omgerekend ruim 1,5 miljard euro aan aandelen te verkopen. Het geld is nodig om de verschuldigde successierechten naar de fiscus over te maken. Daarbij gaat het om een bedrag van omgerekend ruim 8,6 miljard euro.

Hong Ra-hee, de echtgenote van de vorig jaar overleden Lee Kun-hee, heeft op 5 oktober een trustovereenkomst getekend met een bank om 19,9 miljoen aandelen Samsung van de hand te doen. Dat komt neer op een belang van 0,33 procent in het Zuid-Koreaanse techconcern. Gelet op de slotkoers van vrijdag zijn de stukken meer dan 1 miljard euro waard. Dochters Lee Boo-jin en Lee Seo-hyun zullen ieder een belang van bijna 2 procent in Samsung SDS verkopen. Laatstgenoemde dochter doet ook een belang van 1,7 procent in Samsung Life Insurance van de hand. Daarmee worden ook honderden miljoenen opgehaald.

De voormalig topman van het Zuid-Koreaanse technologieconcern overleed vorig jaar op 78-jarige leeftijd. Lee was bedlegerig sinds hij in 2014 een hartaanval kreeg. Hij had sinds 1987 de leiding over Samsung, dat sinds die tijd uitgroeide tot een van 's werelds grootste producenten van smartphones, televisies en geheugenchips. In 2008 legde hij zijn bestuursfunctie bij het concern neer, omdat hij was veroordeeld voor belastingontduiking. Begin 2010 keerde hij echter alweer terug als voorzitter.

Na zijn hartaanval nam zijn zoon Lee Jae-yong als vicevoorzitter zijn taken waar. Ook die zat eerder vast nadat hij was veroordeeld voor omkoping en verduistering. Zoon Lee kwam eerder dit jaar voorwaardelijk vrij.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.