Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vattenfall wil lagere btw tegen stijgende gasprijzen

Vattenfall wil lagere btw tegen stijgende gasprijzen
8 okt 2021 om 14:31

DEN HAAG (ANP) – Energieleverancier Vattenfall wil dat de btw op energie al dan niet tijdelijk wordt verlaagd. Het moet een van de oplossingen zijn voor de stijgende gasprijzen. De leverancier stelt ook voor de heffingskorting op de energienota tijdelijk te verhogen. Ook moet de Opslag Duurzame Energie uitgesteld worden voor zakelijke klanten. Met die opslag worden investeringen in duurzame energie betaald.

De heffingskorting is een onderdeel van de energierekening. Consumenten krijgen een korting omdat een deel van het energieverbruik als basisbehoefte wordt gezien. Energieleveranciers verrekenen de belastingvermindering met de energierekening.

Als de heffingskorting wordt aangepakt, heeft volgens Vattenfall een grote groep mensen daar direct wat aan. De maatregel zou namelijk consumenten en zakelijke klanten ten goede komen. “Voor warmte zouden consumenten gecompenseerd moeten worden, aangezien de Warmtewet regelt dat de warmteprijs aan de gasprijs is gekoppeld”, schrijft Vattenfall in een verklaring aan het ANP.

Vattenfall, een van de grootste energieleveranciers in Nederland, reageert op het voornemen van demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën om de stijgende energieprijzen aan te pakken. Die kondigde donderdag aan actie te willen ondernemen om te voorkomen dat huishoudens straks hun energierekening niet meer kunnen betalen. De precieze maatregelen zijn nog niet bekend. De prijzen van gas en stroom zijn de afgelopen weken enorm gestegen, onder meer door het herstel van economieën. Veel mensen maken zich nu zorgen of ze straks niet torenhoge energierekeningen krijgen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.