Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gazprom: hoge gasprijzen kunnen economie Europa ontwrichten

Gazprom: hoge gasprijzen kunnen economie Europa ontwrichten
7 okt 2021 om 15:31

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) – De sterk stijgende gasprijzen kunnen de Europese economie ontwrichten. Dat heeft het hoofd van de exporttak van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom gezegd op een energieconferentie in Sint-Petersburg. Volgens haar wil Gazprom een stabiele en voorspelbare gasmarkt in Europa.

Gazprom-bestuurder Elena Boermistrova zegt dat er grote prijsschommelingen zijn op de Europese gasmarkt en dat daardoor zowel kopers als verkopers “gedesoriënteerd raken, met risico’s voor destabilisering van de gehele regionale economie”. Volgens haar kan betere samenwerking tussen producenten en consumenten zorgen voor balans in de markt.

Boermistrova herhaalde het standpunt van Gazprom dat het bedrijf aan zijn verplichtingen voldoet bij gascontracten voor de langere termijn. De Russische president Vladimir Poetin zei woensdag bereid te zijn om de gasleveringen aan Europa voor de komende winter op te voeren, nu er wereldwijd bezorgdheid is over het aanbod. Daarop daalden de gasprijzen, nadat die eerder op de dag nieuwe records hadden bereikt.

‘Ongezonde’ niveaus

De energieminister van Qatar, ’s werelds grootste exporteur van vloeibaar gemaakt aardgas (lng), zei dat de gasprijzen “ongezonde” niveaus hebben bereikt. Volgens hem zijn de huidige prijzen niet goed voor zowel producenten als consumenten.

Qatar investeert 30 miljard dollar, omgerekend 26 miljard euro, om de productie van aardgas te verhogen, maar dat zal nog jaren in beslag nemen. Volgens de energieminister is het moeilijk om op korte termijn de productie te verhogen omdat al op maximale capaciteit wordt geproduceerd. De vraag naar lng van Qatar is enorm en niet aan iedere klantvraag kan worden voldaan, zei hij eerder al.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.