AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 6 oktober 2021 04:20

Biden verlaagt kosten 10-jarig sociaal plan tot 2 biljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden en de Democratische leiders in het Congres hebben hun ambities voor een uitbreiding van het sociale vangnet in de VS verlaagd tot een pakket ter waarde van ongeveer 2 biljoen dollar (1,72 biljoen euro), berichtte The New York Times dinsdag (lokale tijd). Aanvankelijk wilde Biden in de komende tien jaar 3,5 biljoen dollar besteden aan klimaatverandering, onderwijs en een breed scala aan sociaal-economische kwesties.

Volgens The New York Times zou Biden al op vrijdag, in een besloten bijeenkomst met Democratische leiders, hebben toegegeven dat hij zijn plannen voor uitgaven op sociaal vlak zal moeten afschalen tot 2 biljoen dollar over tien jaar.

De Democratische partij heeft maar een krappe meerderheid in het Congres dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Een handjevol leden kan daarbij al initiatieven van de president tegenhouden, omdat de Republikeinen hun steun sowieso zullen onthouden. Voor Biden begint de tijd echter te dringen om belangrijke wetten aan te nemen. Binnenkort zal de aandacht zich richten op de tussentijdse verkiezingen voor het Congres volgend jaar. De vraag is of de Democraten daarbij de controle zullen houden.

Brug

Biden is derhalve afgereisd naar 'swing state' Michigan om een brug te slaan tussen verschillende kampen in zijn Democratische partij die al dan niet akkoord zijn met zijn voorstellen. Naast de uitgaven op sociaal vlak wil Biden de komende tien jaar ook 1 biljoen dollar (862 miljard euro) uitgeven aan infrastructuur. Ook dat plan krijgt hij maar niet door het Congres: de Senaat heeft het in augustus al goedgekeurd, maar het Huis heeft het nog niet ter stemming willen brengen.

"We lopen het risico onze voorsprong te verliezen", zei Biden dinsdag in Michigan tijdens een toespraak waarin hij pleitte voor steun. "Als je je tegen deze investeringen verzet, ben je medeplichtig aan de achteruitgang van Amerika."

Democratische senatoren

Biden leek zich daarbij vooral te richten op de Democratische senatoren Joe Manchin III van West Virginia en Kyrsten Sinema van Arizona, die zich verzetten tegen de omvang van zijn sociale plannen. Tegelijkertijd sprak hij er ook de progressieve Democraten in het Huis van Afgevaardigden mee aan, die hebben gezegd alleen voor zijn infrastructuurplan te stemmen als Bidens sociale plannen niet worden teruggeschroefd. Dat laatste lijkt nu dus wel te gaan gebeuren.

Ondanks de schijnbare impasse zei de Democratische senaatsleider Chuck Schumer zondag dat hij verwacht dat de verdeeldheid tussen conservatieve en progressieve Democraten kan worden weggenomen. "Ons doel is om beide wetten de komende maand (november) aangenomen te krijgen", zei Schumer tegen verslaggevers.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Michigan, Infrastructuur, Verenigde-staten, Republikeinse-partij-verenigde-staten, Huis-van-afgevaardigden-verenigde-staten, New-york-stad, Amerikaans-congres, Virginia-staat

De Aandeelhouder TV

maart 22, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 22, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 22, 2023

Bankencrisis zorgt voor pijn bij bedrijven met lage kredietwaardigheid

maart 22, 2023

Bibberen voor het rentebeluit | 22 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

 • 08:15

  Alle ogen op Jerome Powell tijdens persconferentie

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

Masterclasses

Columns

Nieuw
22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid