Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Prijzen in industrie eurozone lopen verder op

Prijzen in industrie eurozone lopen verder op
5 okt 2021 om 09:42

LUXEMBURG (ANP) – Industriebedrijven in de eurozone hebben hun prijzen in augustus verder opgevoerd. Ten opzichte van dezelfde maand in 2020 werden hun producten 13,4 procent duurder. Vooral bij energiebedrijven stegen de prijzen hard.

Nu het herstel van de coronacrisis hard gaat, lopen ook de tekorten aan materialen, onderdelen en arbeidskrachten op. Daarnaast zorgen knelpunten in wereldwijde toelevering voor hogere kosten bij producerende bedrijven.

De energiesector, met onder andere olie- en gasbedrijven, voerde de prijzen met 32 procent op ten opzichte van een jaar eerder. Als energiebedrijven niet worden meegerekend stegen de prijzen met gemiddeld 7,4 procent.

De oplopende prijzen zullen bijdragen aan de inflatie. Die komt nu ruim boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) uit, maar centrale bankiers gaan er voorlopig nog vanuit dat die sterkere prijsstijgingen tijdelijk zijn. Ze zouden het gevolg zijn van het heropstarten in veel sectoren na de crisis, waardoor schaarste ontstaat.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.