Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX dringt verlies terug in afwachtende handelssessie

AEX dringt verlies terug in afwachtende handelssessie
4 okt 2021 om 10:14

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index wist maandag het eerdere zware koersverlies wat terug te dringen. De markten waren vooral in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande. Ook de inflatievrees bleef zorgen voor terughoudendheid. Beleggers staan voor de vraag of de sterke prijsstijgingen een tijdelijk fenomeen zijn, of dat de centrale banken sneller de coronasteun moeten afbouwen om de inflatie te beteugelen. Een versnelde afbouw van het steunbeleid zal naar verwachting een negatieve impact hebben op de aandelenkoersen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent lager op 763,43 punten. Eerder op de ochtend stond de graadmeter nog dik 1 procent in het rood. De MidKap verloor 0,1 procent tot 1053,82 punten. De DAX in Frankfurt bleef vlak. De beurzen in Londen en Parijs werkten de eerdere verliezen weg en wonnen 0,1 procent.

In Hongkong werd de handel in aandelen Evergrande en Evergrande Properties Services stilgelegd. Staatskrant Global Times meldde dat het Chinese vastgoedconcern Hopson Development voor omgerekend 4,3 miljard euro een belang van 51 procent wil nemen in de vastgoeddivisie van Evergrande. De dreiging van een faillissement van de vastgoedreus, die kampt met een schuldenberg van 260 miljard euro, houdt investeerders al geruime tijd in de ban.

Galapagos

In de AEX zakte winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield 2,4 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI daalden tot 1,6 procent. Het aandeel ING, dat ex dividend noteerde, verloor 4,3 procent. Bierbrouwer Heineken ging aan kop met een plus van 1,4 procent.

Galapagos zakte 2,5 procent in de MidKap. De biotechnoloog gaf een update over zijn onderzoek met het middel filgotinib bij patiënten met de ziekte van Crohn. In overleg met samenwerkingspartner Gilead zal Galapagos de operationele en financiële verantwoordelijkheid op zich nemen voor de studie. Gilead betaalt daarvoor 15 miljoen dollar aan Galapagos. Renewi dikte 8,8 procent aan. Het afval- en recyclingsbedrijf verhoogde zijn verwachtingen voor het gehele boekjaar.

Morrisons

In Londen verloor Morrisons bijna 4 procent. De Amerikaanse private investeerder Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) heeft de biedingsstrijd rond de Britse supermarktketen gewonnen met een bod van omgerekend dik 8 miljard euro.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 75,82 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 79,29 dollar per vat. De euro was 1,1607 dollar waard tegen 1,1602 dollar op vrijdag.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.