Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street trekt zich op nieuwe economische cijfers

Wall Street trekt zich op nieuwe economische cijfers
1 okt 2021 om 20:34

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met stevige winsten gesloten. Beleggers op Wall Street zetten hun eerdere zorgen over de oplopende inflatie weer wat opzij, en trokken zich op aan nieuwe sterke cijfers over de Amerikaanse economie.

Een graadmeter voor de bedrijvigheid in de industrie van marktonderzoeker ISM is het sterkst opgelopen in vier maanden. Beleggers denken dat dit wijst op rooskleurige vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Daarnaast bleek dat de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten in september volgens de Amerikaanse overheid met 0,8 procent zijn toegenomen vergeleken met een maand eerder. Een belangrijk inflatiecijfer dat onderdeel uitmaakt van de nieuwe gegevens over de consumptie, nam wel sterker toe dan economen hadden verwacht. Maar dat kon de stemming op Wall Street niet drukken.

Op donderdag waren er nog zware koersverliezen te zien voor de Dow-Jonesindex en de breed samengestelde S&P 500. Maar de Dow ging vrijdag met een plus van 1,4 procent het weekend in op 34.326,46 punten punten en de S&P 500 steeg 1,2 procent tot 4357,04 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 0,8 procent tot 14.566,70 punten.

Merck

Bij de bedrijven deed farmaceut Merck het goed met een plus van ruim 8 procent. Volgens Merck blijkt uit een studie met een experimentele pil tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, dat het risico op overlijden of ziekenhuisopname voor patiënten met 50 procent is gedaald. Merck wil zo snel mogelijk noodgoedkeuring aanvragen voor de pil.

De maker van elektrische voertuigen Lordstown Motors ging meer dan 18 procent omlaag. Lordstown verkoopt voor 230 miljoen dollar zijn fabriek in de staat Ohio aan het Taiwanese technologiebedrijf Foxconn, dat daar dan de productie van een elektrische truck op zich neemt.

Zoom

Onlinevergaderdienst Zoom Video Communications kon ook op aandacht rekenen. Zoom neemt toch niet voor 14,7 miljard dollar het bedrijf Five9 over, dat zich bezighoudt met callcenterdiensten via het internet. Aandeelhouders van Five9 waren tegen die overname. Zoom won meer dan 2 procent en Five9 steeg bijna 5 procent.

De euro was 1,1596 dollar waard, tegen 1,1602 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie won 0,9 procent in prijs tot 75,73 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 79,14 dollar per vat.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.