Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Boeren: buitenlands personeel kan soms geen coronabewijs krijgen

Boeren: buitenlands personeel kan soms geen coronabewijs krijgen
30 sep 2021 om 18:02

DEN HAAG (ANP) – Buitenlandse arbeidskrachten in de land- en tuinbouw kunnen soms geen coronabewijs aanvragen, ondanks dat ze wel gevaccineerd zijn. Dat komt omdat zij geen DigiD hebben, waarschuwt boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland. Om de bewegingsvrijheid van internationale werknemers te garanderen, dringt de branchevereniging in een verklaring aan op een oplossing voor deze specifieke groep.

De mensen om wie het gaat, verblijven vaak een paar maanden per jaar in Nederland. Zij beschikken over een burgerservicenummer (BSN), maar niet over een DigiD. Maar zonder dat digitaal paspoort is het niet mogelijk een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app aan te vragen.

Om hoeveel mensen het precies gaat, durft LTO niet te zeggen. “We krijgen hier tientallen vragen van werkgevers over, met een veelvoud aan internationale werknemers”, geeft een woordvoerder aan. Er zijn elk jaar zo’n 170.000 internationale werknemers in de sector actief.

Boeren vrezen dat een deel van de buitenlandse krachten zich straks bij terugkeer in hun thuisland moet laten testen of in quarantaine moet gaan. Ook in Nederland zelf kunnen ze met beperkingen te maken krijgen. Momenteel heb je het coronabewijs ook nodig om hier bijvoorbeeld een café te bezoeken.

Een DigiD aanvragen lijkt vooralsnog de makkelijkste oplossing, stelt LTO. Maar voor deze doelgroep zou dat op korte termijn geen oplossing zijn. De wachttijd voor zo’n aanvraag zou kunnen oplopen tot een maand. Ook in de Tweede Kamer is onlangs aandacht voor deze problematiek gevraagd, weten de boeren. Maar dat heeft tot nu toe nog niet tot een oplossing geleid.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.