AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 29 september 2021 13:58

Obilgatiehouders hebben nog geen geld gezien van Evergrande

HONGKONG (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende obligatiehouders hebben nog altijd geen geld ontvangen van de financieel geplaagde projectontwikkelaar Evergrande. Verschillende investeerders die rentebetalingen tegoed hebben van het concern zeggen tegen persbureau Bloomberg een paar uur voor het verstrijken van de betalingstermijn nog geen dollar te hebben ontvangen.

Evergrande is voor donderdag ruim 45 miljoen dollar aan rente verschuldigd op de obligatie die in 2024 afloopt. Er is volgens de obligatie-afspraken een aflossingsvrije periode van 30 dagen voordat een gemiste betaling op die obligatie een wanbetaling zou worden. De ontwikkelaar met de grootste schuldenlast ter wereld, omgerekend 260 miljard euro, zou vorige week ook al een betaling hebben gemist. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde daarop de kredietwaardigheid van de ontwikkelaar naar de junkstatus.

De dreiging van een faillissement van Evergrande houdt wereldwijd investeerders in de ban. Door de problemen bij het bedrijf is de rente op Chinese bedrijfsobligaties in dollars met een junkrating gestegen tot ongeveer 15 procent. Dat is het hoogste niveau in tien jaar.

Toezicht

De Chinese toezichthouder voor de woningbouw heeft ondertussen het toezicht op de bankrekeningen van Evergrande opgevoerd. De autoriteit wil er zeker van zijn dat het geld van Evergrande wordt gebruikt voor de voltooiing van woningbouwprojecten en dat het niet wordt gebruikt om schuldeisers te betalen.

Tegelijkertijd hebben financiële toezichthouders in Beijing de ontwikkelaar de opdracht gegeven om zich te concentreren op de voltooiing van onvoltooide woningen en de terugbetaling van individuele investeerders. Tegelijkertijd moet Evergrande zien te voorkomen dat het met de rentebetaling op de dollarobligaties op korte termijn in gebreke blijft, zo luiden de instructies.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Persbureau, Faillissement, Bloomberg-l-p, Peking, Bouw, Volksrepubliek-china, Obligatie

De Aandeelhouder TV

februari 2, 2023

Meta, Shell en ING presteren sterk| 2 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 1, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

februari 1, 2023

Philips krijgt klappen | 1 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 31, 2023

AEX “Stuwende Stieren” – 31jan23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:16

  Knalgroene beurzen na Fed-meeting + cijferregen

 • 10:33

  ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

 • 08:09

  Fed zet inflatiestrijd door, renteverhoging van 0,25% verwacht

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
02 feb 10:42 Redactie

Straks Live: Q&A met Nico Inberg

01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International

01 feb 09:06 Bas Heijink

Gaat de euro weer stijgen?