Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht hogere start Wall Street in de maak

Licht hogere start Wall Street in de maak
29 sep 2021 om 15:14

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet, herstellend van de verliezen van dinsdag, maar de herstelbeweging is minder groot dan eerder op de dag.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,4 procent in het groen. De Nasdaq-future staat op een winst van 0,6 procent.
 
Dinsdag zorgden stijgende energieprijzen en oplopende rentes op staatsleningen voor één van de grootste koersdalingen op Wall Street in maanden.

De Federal Reserve heeft duidelijk gemaakt dat vanaf november de obligatie-opkopen worden afgebouwd en dat de rente mogelijk volgend jaar omhoog gaat.

Hogere prijzen voor olie en andere grondstoffen helpen ook mee met de stijging van de rentes op staatsleningen, omdat beleggers rekening houden met een hogere inflatie.

De hogere rente zet de koersen van technologie-aandelen onder druk. Die hebben een zware weging in de aandelenindices.

“De druk van rentes op aandelen is vandaag afgenomen. We kijken of de trend aanhoudt dat er na een grote verkoopgolf een sterk herstel volgt. Tot nu toe is dat het geval”, zei Fahad Kamal van Kleinwort Hambros. “De vooruitzichten zijn nog altijd fundamenteel positief.”

Dat de olieprijs momenteel niet meer stijgt hielp ook mee de rentestijging te stoppen. Een novemberfuture West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 74,75 dollar en Brent-olie voor december zakte ook 0,7 procent tot 77,76 dollar.  
 
“De sterke sprong omhoog van de rendementen is uiteindelijk veroorzaakt door de sterke stijging van de olieprijs in de afgelopen dagen, die heeft een enorme impact op inflatie”, aldus Kamal.  

De Europese beurzen staan ook op winsten van iets minder dan een procent voor de meeste grote aandelenindices.

De euro/dollar noteerde op 1,1647. De dollar zit in de lift, omdat beleggers vluchten naar veilige havens en omdat het einde van de stimulering van de Federal Reserve in zicht is. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er nog 1,1680 op de borden.  

“Inflatieverwachtingen zijn aan het stijgen, vooral in het VK en de eurozone, maar nu ook in de dollarmarkt”, zagen de analisten van RBC Capital Markets. Zij denken dat de tienjarige Amerikaanse staatsleningen eind dit jaar op 1,75 procent staat. Deze daalde woensdag iets naar 1,52 procent, na een sterke stijging in de voorgaande dagen.

Bedrijfsnieuws
 
Aandelen van techreuzen zoals Microsoft, Alphabet en Nvidia daalden deze week tot nu toe met circa 5 procent of meer. Ook Apple, Facebook en Amazon.com verloren miljarden in waarde. Apple lijkt 0,6 procent hoger te openen, Microsoft 0,5 procent en Nvidia 1,1 procent.

Aandelen van China Evergrande Group stegen 15 procent nadat de vastgoedontwikkelaar meldde een deel van zijn belang in een Chinese regionale bank te hebben verkocht voor 1,5 miljard dollar.

Chinese Estates Holdings, een grote aandeelhouder van Evergrande, kondigde fusie- of overnamenieuws aan. De handel in het aandeel werd stilgelegd.

United Airlines gaat 600 medewerkers ontslaan die zich niet hebben laten vaccineren, meldde het bedrijf.

CNN heeft de toegang beperkt tot zijn Facebook-pagina in Australië, na een vonnis waardoor nieuwsorganisaties juridisch aansprakelijk worden voor commentaar op hun berichten op Facebook. Veel pagina’s van CNN zijn nu niet meer beschikbaar in Australië.

Netflix heeft game-ontwikkelaar Night School Studio overgenomen. Daarmee wil Netflix zich ook op de markt voor gaming storten. Het aandeel lijkt licht hoger te openen.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag flink lager. De S&P 500 daalde 2,0 procent bij een slot van 4.352,63 punten, de Dow Jones index verloor 1,6 procent tot 34.299,99 punten en de Nasdaq leverde 2,8 procent in bij een slotstand van 14.546,68 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.