AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 29 september 2021 15:14

Licht hogere start Wall Street in de maak

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet, herstellend van de verliezen van dinsdag, maar de herstelbeweging is minder groot dan eerder op de dag.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,4 procent in het groen. De Nasdaq-future staat op een winst van 0,6 procent.
 
Dinsdag zorgden stijgende energieprijzen en oplopende rentes op staatsleningen voor één van de grootste koersdalingen op Wall Street in maanden.

De Federal Reserve heeft duidelijk gemaakt dat vanaf november de obligatie-opkopen worden afgebouwd en dat de rente mogelijk volgend jaar omhoog gaat.

Hogere prijzen voor olie en andere grondstoffen helpen ook mee met de stijging van de rentes op staatsleningen, omdat beleggers rekening houden met een hogere inflatie.

De hogere rente zet de koersen van technologie-aandelen onder druk. Die hebben een zware weging in de aandelenindices.

"De druk van rentes op aandelen is vandaag afgenomen. We kijken of de trend aanhoudt dat er na een grote verkoopgolf een sterk herstel volgt. Tot nu toe is dat het geval", zei Fahad Kamal van Kleinwort Hambros. "De vooruitzichten zijn nog altijd fundamenteel positief."

Dat de olieprijs momenteel niet meer stijgt hielp ook mee de rentestijging te stoppen. Een novemberfuture West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 74,75 dollar en Brent-olie voor december zakte ook 0,7 procent tot 77,76 dollar.  
 
"De sterke sprong omhoog van de rendementen is uiteindelijk veroorzaakt door de sterke stijging van de olieprijs in de afgelopen dagen, die heeft een enorme impact op inflatie", aldus Kamal.  

De Europese beurzen staan ook op winsten van iets minder dan een procent voor de meeste grote aandelenindices.

De euro/dollar noteerde op 1,1647. De dollar zit in de lift, omdat beleggers vluchten naar veilige havens en omdat het einde van de stimulering van de Federal Reserve in zicht is. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er nog 1,1680 op de borden.  

"Inflatieverwachtingen zijn aan het stijgen, vooral in het VK en de eurozone, maar nu ook in de dollarmarkt", zagen de analisten van RBC Capital Markets. Zij denken dat de tienjarige Amerikaanse staatsleningen eind dit jaar op 1,75 procent staat. Deze daalde woensdag iets naar 1,52 procent, na een sterke stijging in de voorgaande dagen.

Bedrijfsnieuws
 
Aandelen van techreuzen zoals Microsoft, Alphabet en Nvidia daalden deze week tot nu toe met circa 5 procent of meer. Ook Apple, Facebook en Amazon.com verloren miljarden in waarde. Apple lijkt 0,6 procent hoger te openen, Microsoft 0,5 procent en Nvidia 1,1 procent.

Aandelen van China Evergrande Group stegen 15 procent nadat de vastgoedontwikkelaar meldde een deel van zijn belang in een Chinese regionale bank te hebben verkocht voor 1,5 miljard dollar.

Chinese Estates Holdings, een grote aandeelhouder van Evergrande, kondigde fusie- of overnamenieuws aan. De handel in het aandeel werd stilgelegd.

United Airlines gaat 600 medewerkers ontslaan die zich niet hebben laten vaccineren, meldde het bedrijf.

CNN heeft de toegang beperkt tot zijn Facebook-pagina in Australië, na een vonnis waardoor nieuwsorganisaties juridisch aansprakelijk worden voor commentaar op hun berichten op Facebook. Veel pagina's van CNN zijn nu niet meer beschikbaar in Australië.

Netflix heeft game-ontwikkelaar Night School Studio overgenomen. Daarmee wil Netflix zich ook op de markt voor gaming storten. Het aandeel lijkt licht hoger te openen.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag flink lager. De S&P 500 daalde 2,0 procent bij een slot van 4.352,63 punten, de Dow Jones index verloor 1,6 procent tot 34.299,99 punten en de Nasdaq leverde 2,8 procent in bij een slotstand van 14.546,68 punten.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Before_the_bell

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver