Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

VS: China blokkeert aanschaf vliegtuigen van Amerikaanse makelij

VS: China blokkeert aanschaf vliegtuigen van Amerikaanse makelij
28 sep 2021 om 18:41

WASHINGTON (ANP/RTR) – China staat luchtvaartmaatschappijen in het land niet toe voor tientallen miljarden dollars vliegtuigen van Amerikaanse makelij te kopen. Die beschuldiging uitte de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo. Volgens haar houdt Beijing zich niet aan toezeggingen om Amerikaanse goederen te kopen als onderdeel van handelsafspraken uit 2020. Dat akkoord werd met de vorige regering onder leiding van Donald Trump gesloten.

Volgens Raimondo moeten de Chinezen zich aan de afspraken houden. “Er zijn voor tientallen miljarden dollars aan vliegtuigen die Chinese luchtvaartmaatschappijen willen kopen, maar de Chinese regering staat dat in de weg”, zei ze.

Dave Calhoun, president-directeur van de Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing, drong er in maart bij de Verenigde Staten op aan om de mensenrechten en andere geschillen gescheiden te houden van de handelsbetrekkingen met Beijing. “We kunnen het ons niet veroorloven om van die markt te worden afgesloten”, zei hij destijds.

Boeing verhoogde vorige week zijn prognose voor de vraag naar vliegtuigen vanuit China voor de komende 20 jaar. Daarbij vertrouwt het concern op de snelle economische opleving in het land na de coronacrisis, de toekomstige groei van prijsvechters en de opmars van de e-commerce. Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben tot 2040 volgen Boeing 8700 nieuwe vliegtuigen nodig. Die zouden op basis van catalogusprijzen bijna 1,5 biljoen dollar, omgerekend bijna 1,3 biljoen euro, waard zijn. China is goed voor een kwart van alle orders van Boeing.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.