Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Shell uitblinker in AEX na verkoop Permian-bezittingen

Uitgelicht: Shell uitblinker in AEX na verkoop Permian-bezittingen
24 sep 2021 om 19:01

Royal Dutch Shell had afgelopen week de wind in de rug, nadat de energiereus aankondigde aandeelhouders flink te belonen na de verkoop van bezittingen in het Permian Basin. Het aandeel sloot vrijdag op 17,99 euro, waardoor er op weekbasis een winst restte van 4,7 procent.

Shell verkocht de bezittingen voor 9,5 miljard dollar in contanten aan ConocoPhilips. Het gaat vooral om schalievelden in Texas.

Volgens analisten van Deutsche Bank kwam het bericht niet als een verrassing. Ook het bedrag van circa 9,5 miljard werd al eerder in de media genoemd.

Analist Quirijn Mulder van ING vindt de prijs niet heel hoog. "Shell behaalt goede prestaties in het bassin en ConocoPhilips verwacht in tien jaar 10 miljard dollar aan vrije kasstroom te kunnen genereren met de aankoop."

Van de verkoopopbrengst zal Shell 7 miljard dollar gebruiken voor het extra belonen van de eigen aandeelhouders, bovenop de 20 tot 30 procent van de operationele vrije kasstroom die het sowieso wil uitkeren. Het restant van de verkoopopbrengst wordt door Shell gebruikt om de balans te versterken.

Shell is daarmee wel erg royaal voor aandeelhouders, zo stelde analist Mulder van ING, die denkt dat de energiereus de balans beter verder kan verstevigen. Mulder wees op de huidige schuld van Shell en de kansen en uitdagingen die de hele energietransitie met zich meebrengt.

"In onze ogen is een erg sterke balans beter dan het direct terug te geven [aan de aandeelhouders]", aldus Mulder.

Analist Martin Crum van IEX berekende dat er een superdividend lonkt van 0,90 tot 0,91 dollar per aandeel. "Dat is mooi, maar hier is vanuit de markt toch wat kritiek op, terechte kritiek", vindt Crum, die net als Mulder wijst op de energietransitie. "Een deel van de opbrengst extra investeren in die transitie in plaats van uit te keren aan aandeelhouders en een verdere schuldafbouw, was op zijn plaats geweest."  

Met de verkoop van de bezittingen raakt Shell circa 6 procent van de totale dagelijkse productie kwijt. Dat heeft uiteraard ook impact op de toekomstige omzet en winst van Shell. Crum schat voorlopig de impact op de winst per aandeel in op 0,07 tot 0,11 dollar per aandeel.

De desinvestering biedt Shell volgens analisten van UBS, ondanks de beloning voor aandeelhouders, wel degelijk financiële flexibiliteit en opties op de lange termijn om in te kunnen spelen op de duurzaamheidstrend.

Eind mei legde een rechtbank in Den Haag Shell nog de verplichting op om de CO2-uitstoot per 2030 terug te brengen met 45 procent ten opzichte van 2019. Met de verkoop aan ConocoPhilips moet Shell een flinke stap in de gewenste richting zetten.

Desondanks vindt UBS dat de deal niet per definitie wordt ingegeven door het terugbrengen van de CO2-uitstoot. "Het is ook geen reactie op de uitspraken van de rechtbank in Den Haag. Het verkoopproces was daarvoor al in gang gezet", aldus UBS.

Volgens UBS zou de verkoop van de Aera-activiteiten in Californië een stuk logischer om de CO2-uistoot aanzienlijk te verminderen.

"Het concern had er, al was het maar vanuit PR-oogpunt, slim aan gedaan om een deel van de opbrengst te oormerken voor additionele investeringen in schone, duurzamer energieprojecten", zo concludeerde Crum. "Een gemiste kans, al is Shell, zeker met de huidige hoge olie- en gasprijzen, prima in staat significante bedragen hierin te investeren."

Shell verwacht de deal met ConocoPhilips nog dit jaar te kunnen afronden.

Eerder in de week liet de energiereus bovendien nog weten dat de productie van twee grote olieplatformen in de Golf van Mexico nog tot het einde van dit jaar zal stil liggen, nadat orkaan Ida voor fikse schade zorgde.

Momenteel ligt ongeveer 40 procent van de productie van Shell in de Golf van Mexico stil. Aan het begin van september lag dit percentage nog op 80 procent.

Shell favoriet

In aanloop naar de verkoop besteedde JPMorgan Cazenove al aandacht aan de oliereuzen. Volgens de analisten van JPMorgan zal de overgang van oude naar nieuwe economie een winstgevende exercitie blijken voor energie-aandelen. Daarbij zullen olie-aandelen profiteren van een verdere heropening van de economie in 2022. De bank gelooft dat de olieprijs zal stijgen naar 100 dollar per vat. 

In het rapport bestempelde de Amerikaanse zakenbank Shell als meest aantrekkelijk Europese olie-aandeel. "De waardering is te laag om te negeren", vinden de analisten. Er lonkt een opwaarts potentieel van meer dan 40 procent.

De cijfers over het tweede kwartaal en het besluit van Shell om het uitgangspunt voor het dividend te verhogen, zijn volgens de bank tekenen dat er vertrouwen is in de onderliggende kasstroom en een aantrekken van de economie.

Mogelijk dat er wat tegenwind is in het derde kwartaal, aldus JPMorgan, maar daar is voldoende voor gewaarschuwd. De analisten verwachten dat Shell zich positief zal uitlaten over het vierde kwartaal. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!