Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Media: akkoord ophanden tussen Huawei-bestuurder en justitie VS

Media: akkoord ophanden tussen Huawei-bestuurder en justitie VS
24 sep 2021 om 15:41

NEW YORK (ANP) – Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een akkoord bereikt met Meng Wanzhou, de financieel topvrouw van het Chinese telecom- en technologieconcern Huawei. Daarmee komen aanklachten tegen haar te vervallen, schrijft persbureau Reuters op basis van een ingewijde.

Meng werd in 2018 in Canada gearresteerd. De Verenigde Staten verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waar Amerikaanse sancties tegen zijn ingesteld. Zo zou ze de bank HSBC hierover hebben misleid.

In afwachting van een eventuele uitlevering aan de VS moest Meng in de Canadese stad Vancouver blijven. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal staan Amerikaanse aanklagers Meng nu toe om terug te keren naar haar thuisland China. Naar verwachting buigt een rechtbank in New York zich vrijdag over de schikking. Meng zou daar via videoverbinding vanuit Canada aan deelnemen.

De arrestatie van Meng legde veel druk op de verhoudingen tussen China enerzijds en de VS en Canada anderzijds. Kort na de aanhouding zette China twee Canadezen vast. Een van hen, Michael Spavor, werd in augustus veroordeeld tot elf jaar cel wegens spionage.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.