Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse AEX-index doet stap terug na record

Amsterdamse AEX-index doet stap terug na record
24 sep 2021 om 16:08

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index is vrijdag behoorlijk lager gesloten, nadat de hoofdgraadmeter een dag eerder nog voor het eerst boven de 800 punten eindigde. De zorgen bij beleggers over het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande staken de kop weer op. Ook op de aandelenbeurzen elders in Europa waren daardoor rode koersenborden te zien.

De AEX sloot met een min van 1,1 procent op 791,45 punten. De MidKap verloor 1 procent tot 1082,15 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs zakten tot 1 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,8 procent in afwachting van de Duitse verkiezingen, die dit weekend worden gehouden.

Evergrande, dat ook een notering heeft in Frankfurt, dook 11 procent omlaag. Na hoopvolle berichten eerder deze week dat Evergrande toch op tijd aan zijn financiële verplichtingen zou voldoen, wachten investeerders nog altijd op de rentebetalingen van het grote vastgoedbedrijf. Evergrande moet binnen dertig dagen betalen anders blijft het in gebreke en dreigt wanbetaling. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat de Chinese autoriteiten lokale bestuurders hebben opgeroepen zich voor te bereiden op een mogelijke ondergang van Evergrande.

Randstad

Bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 noteerde uitzender Randstad ex dividend en verloor 3 procent. Chipbedrijf ASMI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway behoorden ook tot de grootste verliezers met minnen tot 4,1 procent. Verzekeraar Aegon was koploper in de AEX met een plus van 2 procent. In de MidKap stond laadpalenfabrikant Alfen (min 4,2 procent) onderaan. Grootste stijger was luchtvaartconcern Air France-KLM met een winst van ruim 3 procent.

Majorel Group zakte 6,2 procent tot 30,94 euro bij zijn debuut op het Damrak. Het callcenterbedrijf, dat is ontstaan uit een fusie van de klantrelatiebeheeractiviteiten van het Duitse Bertelsmann en de Marokkaanse Saham Group, ging voor 33 euro per aandeel naar de beurs.

Adidas

In Frankfurt werd het Duitse sportmerk Adidas 2,5 procent lager gezet na een tegenvallende omzetgroei van concurrent Nike. De Amerikaanse fabrikant van sportkleding heeft last van de coronamaatregelen in Vietnam, waar een groot deel van de Nike-artikelen worden gemaakt. Nike verlaagde zijn omzetverwachting voor het gehele boekjaar.

De euro was 1,1707 dollar waard, tegen 1,1724 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 73,74 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 77,84 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Twitter

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.