Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Tesla wil hogere boetes voor overschrijden maximumverbruik auto’s

Tesla wil hogere boetes voor overschrijden maximumverbruik auto’s
23 sep 2021 om 09:44

WASHINGTON (ANP/RTR) - Tesla wil dat Amerikaanse autofabrikanten snel hogere boetes gaan betalen als hun voertuigen te veel brandstof verbruiken. De maker van elektrische auto's zet de Amerikaanse regering onder druk om door oud-president Donald Trump versoepelde regels weer strenger te maken. Het zou Tesla veel geld opleveren en concurrenten in hun portemonnee raken.

De auto’s van Tesla zijn elektrisch en verbruiken geen brandstof. Daardoor kan het concern rechten aan andere producenten verkopen, die op die manier het gemiddelde benzineverbruik van hun vloot naar beneden kunnen bijstellen en boetes verminderen. Het verkopen van die rechten levert door de huidige relatief soepele regels minder op, zegt Tesla. Andere autofabrikanten hebben al gezegd dat een verhoging van de boetes hun jaarlijks minstens 1 miljard dollar zou kosten aan boetes en inkoopkosten van de rechten.

De Europese Commissie heeft sinds vorig jaar ook regels waardoor de gemiddelde uitstoot van alle nieuwe auto's van een fabrikant onder een bepaalde grens moet liggen. Voor bijvoorbeeld de Volkswagen-merken was de eis afgelopen jaar ruim 99 gram CO2 per kilometer, wat met gemiddeld 0,5 gram werd overschreden. Dat leverde het bedrijf een boete op van waarschijnlijk meer dan 100 miljoen euro. Tesla had in Europa een deal met Fiat-Chrysler en verdiende zo ook hier aan de uitstootregels.

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!