AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 22 september 2021 15:14

Ook Taiwan wil aansluiten bij vrijhandelsakkoord CPTPP

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - Net als China wil ook Taiwan zich aansluiten bij het vrijhandelsakkoord CPTPP. De regering in Taipei heeft een verzoek gestuurd naar Nieuw-Zeeland. Dat gebeurde nog geen week na het verzoek van China, dat door de Taiwanese minister van Economische Zaken Wang Mei-hua als plotseling werd omschreven.

Taiwan had al een tijdje interesse getoond om lid te worden van het vrijhandelsverdrag en had daarover ook al met enkele leden gesproken. Onder meer Japan gaf aan een lidmaatschap van de eilandstaat te ondersteunen.

Het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership werd in 2018 gesloten met vooral landen rond de Stille Oceaan als deelnemers, waaronder Australië, Canada, Chili, Japan en Nieuw-Zeeland. Het is een doorontwikkeling van het TPP-verdrag waar ook de Verenigde Staten aan mee zouden doen, maar in 2017 besloot president Donald Trump dat zijn land de deelname niet zou doorzetten. Het TPP-verdrag was bedoeld om een tegenwicht te bieden aan China.

Moeilijke situatie

Nu China en Taiwan beide lid willen worden kan dat huidige leden in een moeilijke situatie brengen. Onder meer Australië heeft al een moeizame relatie met China die verder onder druk kan komen te staan als het land voor een toetreding van Taiwan stemt.

Door de twee aanvragen zullen de huidige leden moeten kiezen voor Taiwan of China, of beide aanvragen moeten afwijzen. China erkent Taiwan namelijk niet als land en beschouwt het eiland als een afvallige provincie, waardoor het uitgesloten lijkt dat het akkoord gaat met een lidmaatschap van Taiwan. Door het Chinese standpunt wordt Taiwan internationaal vaak uitgesloten. Het land is wel lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en handelsorgaan Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC).

Overigens willen niet alleen Taiwan en China lid worden. Ook het Verenigd Koninkrijk en Thailand hebben laten weten toe te willen treden.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Asia-pacific-economic-cooperation, Eilandstaat, Australie-land, Japan, Nieuw-zeeland, Grote-oceaan, Thailand, Trans-pacific-partnership

De Aandeelhouder TV

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

maart 27, 2023

Pharming breekt uit | 27 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

Masterclasses

Columns

Nieuw
27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?

23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?