Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kostengrens NHG stijgt volgend jaar naar 355.000 euro

Kostengrens NHG stijgt volgend jaar naar 355.000 euro
22 sep 2021 om 09:50

DEN HAAG (ANP) – De kostengrens van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt volgend jaar naar 355.000 euro. Die grens wordt flink verhoogd omdat de huizenprijzen enorm stijgen. Door die stijging is het aanbod van woningen tot de kostengrens beperkt.

Met de NHG-garantie kunnen huizenkopers zich verzekeren van aflossing van hun hypotheek in geval van overlijden van de partner of een relatiebreuk. Klanten betalen een eenmalig bedrag voor zo’n garantie. In ruil bieden hypotheekverstrekkers een lagere rente aan.

Het aantal hypotheken dat in het tweede kwartaal werd afgesloten met een NHG is flink gedaald. Op jaarbasis nam dat aantal met een tiende af. “We krijgen regelmatig de vraag waarom we de kostengrens dan niet nog verder verhogen, zodat we meer woningeigenaren kunnen beschermen met het NHG-vangnet”, zegt NHG-bestuurder Arjen Gielen in een toelichting. “Dit is echter niet de oplossing voor de huidige problematiek.” De oplossing ligt volgens NHG in het creëren van extra woningen.

Dit jaar ligt de kostengrens van een NHG nog op 325.000 euro. In 2020 was dat nog 310.000 euro en in 2019 stond de grens op 290.000 euro. De grens wordt berekend op basis van de gemiddelde woningprijs in juni, juli en augustus.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.