Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Schoonmaken via app Helpling is volgens hof uitzendwerk

Schoonmaken via app Helpling is volgens hof uitzendwerk
21 sep 2021 om 09:45

AMSTERDAM (ANP) – Schoonmakers die via het onlineplatform Helpling werken, moeten behandeld worden als uitzendwerkers. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam geoordeeld, dat daarmee tegen een uitspraak van een lagere rechter inging. Dit betekent dat de schoonmakers onder andere recht hebben op doorbetaling van loon als ze ziek zijn.

Helpling is een app waarmee huishoudens een schoonmaker kunnen inhuren en beschouwt de schoonmakers als zelfstandige ondernemers. Vakbond FNV spande samen met een schoonmaakster een rechtszaak aan omdat zij vinden dat Helpling een werkgever is, en niet puur een platform voor het vinden van schoonmaakklussen.

Het hof ging deels mee met de vakbond en de schoonmakers. Zo zijn schoonmakers gebonden aan contractuele afspraken met Helpling, bijvoorbeeld dat huishoudens alleen via een door de app aangewezen platform mogen betalen. Daardoor kunnen ze niet als zelfstandigen worden gezien. Maar volgens de beroepsrechter gaat het niet om een gewone arbeidsovereenkomst, maar om uitzendwerk. Zo geven huishoudens de schoonmaakinstructies en niet Helpling.

Commissies

Schoonmakers die via Helpling werken hebben als uitzendkracht ook recht op een transitievergoeding als ze ontslagen worden. Maar ze hoeven niet betaald te worden volgens de schoonmaak-cao, meldt het gerechtshof.

De kantonrechter vond in 2019 nog dat Helpling de schoonmakers niet als werknemers hoefde te behandelen. In die rechtszaak maakte de rechter wel een einde aan een andere praktijk waar FNV zich tegen verzette. Helpling vroeg voorheen commissies van schoonmakers voor de klussen die zij via de app kregen, maar dat mocht van de rechter niet meer

FNV is breder bezig met een juridische strijd tegen bedrijven in de zogeheten platformeconomie, oftewel apps die klussen voor freelancers regelen. Eerder deze maand boekte de vakbond een overwinning op de taxi-app Uber, die chauffeurs volgens de rechter in dienst moet nemen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.